Jana Steckerová: Čtvrteční obchodování se regionálním měnám nevyvedlo

Jana Steckerová: Čtvrteční obchodování se regionálním měnám nevyvedlo

Na trzích dnes panovala negativní nálada. Evropské akciové trhy se ocitly ve výrazně červených číslech, když ztráty dosahovaly až dvou procent. Za absence zajímavých makroekonomických dat ztrácela i společná evropská měna, přičemž zisky si ze svého konta odepisovaly i regionální měny. Nejvíce oslabil polský zlotý, a to o 0,7 % na 4,587 PLN/EUR.

Ani zde se ale ztráty nedaly příliš připsat fundamentům, když ceny průmyslových výrobců překvapily vyšším růstem, přičemž průmyslová výroba zaostala za očekáváními pouze mírně. Ztrátám se nevyhnula ani česká koruna, která oslabila o 0,2 % na 25,49 CZK/EUR. Krátkodobě se dostala téměř na hladinu 25,55 CZK/EUR, tedy na nejslabší úroveň od konce července. Ani další dny mnoho důvodů k optimismu zřejmě nenabídnou. Po posilování v první polovině tohoto měsíce si někteří investoři zřejmě vybírají své zisky, přičemž všechna zajímavá data, která by koruně mohla nějaký impulz dodat, již byla zveřejněna. Situaci neulehčuje ani mizivá prázdninová likvidita. Po odeznění těchto faktorů však stále předpokládáme, že domácí měna bude posilovat.

Příliš zajímavý nebyl dnes ani světový kalendář. Ten nabídl pouze pravidelné týdenní statistiky z amerického trhu práce, které se ale od očekávání nijak zásadně nelišily. Výhled podnikatelů z okolí Philadelphie za červenec sice dopadl hůře, než se čekalo, ten ale nepatří ke klíčovým indikátorům. Ze čtvrtečního klání tak nakonec vyšel vítězně americký dolar, který posílil o 0,2 % na 1,169 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

19. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2865 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál