František Táborský: Zápis z jednání Fedu příliš nového nepřinesl

František Táborský: Zápis z jednání Fedu příliš nového nepřinesl

Záznam z posledního jednání amerického Fedu příliš nového nepřinesl. Ohledně načasování panuje široké spektrum názorů. Nicméně my očekáváme, že největší šanci na oznámení konce nákupů finančních aktiv má zářijové jednání. Guvernér ČNB Jiří Rusnok potvrdil, že v záři budou centrální bankéři diskutovat tempo zvyšování úrokových sazeb. Koruna oslabuje na nejslabší hodnoty za poslední dva týdny. Podmínky na trzích by ji však měly v nejbližších dnech podporovat v opětovném posilování.

Polský průmysl pokračuje v růstu

Záznam z posledního jednání amerického Fedu nepřinesl příliš nového. Mezi jednotlivými členy panují rozdílné názory o načasování konce nákupů finančních aktiv a prozatím tedy není nad tímto tématem jasný koncensus. Zároveň byla diskutována delta varianta koronaviru jako potenciální riziko pro oživení ekonomiky. Podle nás by oznámení konce nákupů finančních aktiv centrální bankou mělo být oznámeno na zářijovém nebo listopadovém zasedání. Poslední silná data z trhu práce naznačují, že by se tak mohlo stát už na konci září. Načasování bude klíčové nejen pro tržní úrokové sazby, ale i pro eurodolar, a tedy potenciálně i pro korunu.

Koruna nejslabší za poslední dva týdny

Včerejší obchodování na globálních finančních trzích nepřineslo příliš nového. Pozornost se soustředila na večerní zveřejnění záznamu z posledního jednání amerického Fedu. Americký dolar tedy spíše stagnoval a polepšil si až v nočních hodinách, kdy se dostal pod 1,17 USD/EUR. Příliš pohybu nepředvedly ani výnosy státních dluhopisů nebo jiné hlavní ukazatele finančních trhů, které pokračují v letním módu.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na Exportním fóru řekl, že se bude na dalších zasedáních rozhodovat, zda zvýšit úrokové sazby o standardních 25 bb nebo přistoupit k většímu kroku. Zároveň znovu zopakoval, že sice v srpnu hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb o 25 bb, ale zároveň již byl blíže k tomu hlasovat i pro růst o 50 bb. Navíc se podle jeho slov změnilo riziko prognózy ČNB z mírně protiinflačního na vyrovnané. K tomu pravděpodobně přispělo překvapivě rychlé zrychlení inflace v červenci. K nastavení hypotečních limitů řekl, že sice nevidí zásadní problém na trhu, ale zároveň bude podzimní jednání o finanční stabilitě příležitostí k ladění jejich nastavení.

Koruna během včerejška stagnovala mírně nad hodnotou 25,45 za euro a je tak nejslabší za posledních čtrnáct dní. Podle nás by současná úroveň úrokového diferenciálu vůči eurovým sazbám, který je nejvyšší od vypuknutí pandemie, relativně stabilní eurodolar a optimismus na finančních trzích měly brzy korunu vrátit k nedávným úrovním kolem 25,35-25,40 CZK/EUR. Nicméně druhá polovina měsíce obvykle nenabízí příliš nových lokálních impulsů k pohybu kurzu koruny a po vlně posilování v první polovině měsíce tak pravděpodobně dochází k vybírání zisků na finančních trzích, což ve spojení s nízkou letní likviditou může korunu udržet u slabších hodnot déle. V delším horizontu však předpokládáme její další posilování.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

19. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0962 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál