Michaela Tomášková: Hypotéky překonaly rekord. V době nejistoty více kupují lidé mezi 40 a 50 lety, mladších ubývá

Michaela Tomášková: Hypotéky překonaly rekord. V době nejistoty více kupují lidé mezi 40 a 50 lety, mladších ubývá

Banky za prvních sedm měsíců podle dat Fincentrum Hypoindex půjčily lidem na bydlení už 259 miliard korun, což je o 5 miliard víc než za celý loňský, dosud rekordní rok. Úroková sazba ale dál postupně stoupá a očekává se, že by do konce roku mohla atakovat tříprocentní hranici. Pro ty, kdo mají našetřeno a chtějí vlastní bydlení, bude stále výhodnější financovat nákup z vlastních peněz, které tak současně nejlépe ochrání před inflací. A lidé si to uvědomují. Ukazují to interní statistiky Central Group, podle kterých se výrazně proměnila věková struktura žadatelů o úvěr i výše průměrné hypotéky.

Lidé si půjčují méně, ceny bydlení přitom rostou. To znamená jediné. Mezi lidmi vzrostla úroveň úspor a při financování nového bydlení více využívají vlastních zdrojů.

Potvrzují to i změny ve struktuře zájemců o úvěr. Oproti loňskému roku nejvýrazněji vzrostl podíl lidí mezi 40 a 50 lety (z 22 procent na 33 procent). Více si půjčují také lidé od 30 do 40 let, kteří tvoří největší skupinu žadatelů o půjčku (38 procent). Naopak podíl mladých do 30 let, kteří mají méně vlastních úspor, oproti loňsku klesl a netvoří ani pětinu. Nadále platí, že mezi žadateli převažují muži. Letos je poměr pohlaví 52 procent ku 48.

Nákup nemovitostí Češi dlouhodobě vnímají jako nejlepší ochranu před inflací. Ta podle poslední prognózy ČNB může do konce roku poskočit až ke 4 procentům. Takový úrok dnes žádný spořicí účet nenabídne.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

18. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1868 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál