Martin Gürtler: Druhé čtvrtletí ve znamení ekonomického oživení

Martin Gürtler: Druhé čtvrtletí ve znamení ekonomického oživení

První odhad HDP v Maďarsku a na Slovensku by měl v obou případech ukázat na mezičtvrtletní růst tamních ekonomik mírně nad 1 %. Zpřesněný odhad vývoje HDP v eurozóně pak zřejmě potvrdí nárůst o 2 %. Strukturu růstu zmíněných ekonomik se sice ještě nedozvíme, lze však předpokládat, že hlavní hnací silou byla především domácí poptávka. V USA zveřejní červencové údaje maloobchodních tržeb a průmyslové produkce. Poptávka amerických spotřebitelů se již v předchozích měsících dostala výrazně nad předkrizové úrovně, poblíž kterých zřejmě setrvala, když se její růstový potenciál z velké části již vyčerpal. Silná poptávka by ale měla být impulsem pro pokračující růst průmyslové produkce.

Poptávka v USA zůstává silná

Odhady vývoje HDP ve druhém čtvrtletí letošního roku dnes budou zveřejněny pro ekonomiku Maďarska, Slovenska a eurozóny. Poté, co maďarská ekonomika překvapivě v prvním čtvrtletí přidala mezičtvrtletně 2,0 %, a to i přes zhoršenou pandemickou situaci, se očekává pokračování jejího růstu tempem 1,4 %. To slovenská ekonomika, podobně jako většina ostatních, na restrikce zabraňující šíření viru doplatila v prvním čtvrtletí poklesem o 2,0 %. Ten byl ještě umocněn skutečností, že na průmyslově orientovanou zemi negativně působil nedostatek výrobních komponent. Toto omezení sice přetrvávalo i ve čtvrtletí druhém, pozitivní roli však zřejmě sehrálo významné rozvolnění zmíněných restrikcí a tamní ekonomika tak podle našeho odhadu ožila mezičtvrtletně o 1,3 %.

Zatímco v případě Maďarska a Slovenska půjde teprve o první odhady ekonomické aktivity, v případě eurozóny se již bude jednat o odhad zpřesněný. Očekáváme tak pouze potvrzení mezičtvrtletního nárůstu evropské ekonomiky o 2,0 %, který s sebou pravděpodobně přinesl také vyšší zaměstnanost, v jejíž případě očekáváme mezičtvrtletní zvýšení o 0,3 %. V meziročním srovnání by měly všechny tři zmíněné ekonomiky vykázat růst poblíž 10 %, který je však z velké části dán nízkou srovnávací základnou roku 2020. Struktura vývoje HDP bude sice pro všechny tyto ekonomiky zveřejněna až v průběhu září, lze však očekávat, že hlavním tahounem růstu ekonomické aktivity byla především domácí poptávka tažená spotřebou domácností a soukromými investicemi. Brzdou byl pak nejspíše čistý vývoz.

V USA budou zveřejněny červencové hodnoty maloobchodních tržeb a průmyslové produkce. Celkové maloobchodní tržby podle nás meziměsíčně klesly o 0,3 % po předchozím růstu o 0,6 %. Stály za tím především klesající prodeje nových automobilů, jichž je nedostatek v důsledku chybějících komponent pro jejich výrobu. Po předchozím výrazném nárůstu podpořeném silným fiskálním impulsem zřejmě na dynamice mírně ztrácely i prodeje ostatního zboží. Prodeje služeb by na druhou stranu měly i nadále těžit z rozvolněných restrikcí a pokračovat v meziměsíčním růstu. Bez prodejů aut meziměsíční růst tržeb podle nás zpomalil z 1,3 % na 0,2 %. Růstový potenciál se v předchozích měsících z velké části vyčerpal, když se již nyní maloobchodní prodeje pohybují výrazně nad předkrizovými úrovněmi. Silná poptávka by měla být impulsem i pro další růst průmyslové produkce. Zde očekáváme zrychlení meziměsíčního tempa z 0,4 % na 1,1 %.

Růst cen v tuzemském průmyslu již vyšplhal k 8 %

Růst cen v českém výrobním sektoru překonal v červenci veškerá očekávání. Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o dalších 1,6 %, zatímco se čekalo 0,7 %. V meziročním vyjádření tempo zdražování zrychlilo z 6,1 % na 7,8 %, a bylo tak nejvyšší od listopadu 2004. I nadále platí, že k meziročnímu růstu výrobních cen nejsilněji přispívaly vyšší ceny ropných produktů. Tento vliv by měl však v důsledku ustálení ceny surové ropy kolem 70 USD za barel v následujících měsících slábnout. Růst průmyslových cen však již nějakou dobu není pouze o ropě. Rostou totiž i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků (meziročně o 20 %), chemických látek a výrobků (+37,7 %), a také ceny dřeva, papíru a tisku (+17,9 %). Ceny meziproduktů jako celku se oproti loňskému červenci zvýšily o 15,5 %.

Čínské maloobchodní tržby a průmyslová produkce za červenec významně zaostaly za očekáváními. Meziroční růst maloobchodních tržeb zpomalil z 12,1 % na 8,5 %, zatímco se čekalo 10,9 %. Podobně tomu bylo i s růstem průmyslové produkce, který v meziročním vyjádření zpomalil z 8,3 % na 6,4 %, když se čekalo 7,9 %. V důsledku slabších dat a aktuálně pozorovaného opětovného vyššího výskytu nemoci covid-19 jsme se rozhodli mírně snížit náš odhad celoročního růstu čínské ekonomiky z 8,5 % na 8,0 %.

Důvěra ve zpracovatelském průmyslu ve státě New York zaznamenala podle indexu amerického Fedu nadočekávání rychlý pokles. Ukazatel se snížil z červencových 43,0 b. na 18,3 b. v srpnu, trh přitom očekával pokles na 28,5 b. O negativní zprávu se však v zásadě nejedná, když došlo pouze ke korekci výrazného nárůstu z července a index se vrátil zhruba tam, kde byl v červnu. Navíc i nadále zůstává nad předkrizovými úrovněmi.

Společná evropská měna včera vůči dolaru oslabila o zhruba 0,2 %, a to i přes pokračující pokles dolarových sazeb. V průběhu evropského obchodování klesaly také akciové trhy, zhruba o 1 %. Zmíněný vývoj kurzu eura k dolaru se odrazil v oslabení české koruny, která se v odpoledních hodinách obchodovala mírně nad 25,44 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

17. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4195 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál