Jana Steckerová: Region společnou řeč nenašel

Jana Steckerová: Region společnou řeč nenašel

Středoevropským ekonomikám se daří. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím maďarský HDP vzrostl o 2,7 %, meziročně pak o 17,9 %. To jen potvrdilo naše očekávání, že tamní centrální banka bude se zpřísňováním měnové politiky pokračovat. Ta již na svém červencovém zasedání vyjádřila obavy z možného přehřívání domácí ekonomiky. Na srpnovém zasedání tak s největší pravděpodobností zvýší základní úrokovou sazbu na 1,5 %. Podle maďarského ministra financí by růst ekonomiky mohl v letošním roce dosáhnout až 6,5 % po loňském propadu o 5,0 %. Solidní výkon předvedla i slovenská ekonomika, která ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,0 % q/q a 10,2 % y/y (SA). Velmi těsně se tak již přiblížila předkrizovým úrovním z roku 2019.

Maďarský forint v reakci na zveřejněná data zamířil na silnější hodnoty (351 HUF/EUR). Ostatní regionální měny ale důvod k posilování nenašly. Česká koruna ztratila v průběhu úterního obchodování 0,2 % a posunula se na úroveň 25,45 CZK/EUR. K výraznějším ziskům ji nepouští obavy z dalšího vývoje kovidové situace i nízká prázdninová likvidita. Očekávané utahování domácí měnové politiky by však koruně mělo v následujících měsících pomoci na silnější úrovně. Polský zlotý si v úterý ze svého konta odepsal 0,1 % (na 4,564 PLN/EUR).

Maloobchodní tržby ve Spojených státech zaostaly za tržními očekáváními, když poklesly o 1,1 % m/m. Na druhou stranu průmyslová produkce překvapila vyšším růstem a vyšší bylo i využití výrobních kapacit, které je již na úrovních z ledna 2020. Dolar nakonec na data zareagoval posílením, a to na úroveň 1,172 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem tak společná evropská měna skončila o 0,5 % slabší.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

17. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2491 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál