Martin Gürtler: Růst cen v tuzemském průmyslu již vyšplhal k 8 %

Martin Gürtler: Růst cen v tuzemském průmyslu již vyšplhal k 8 %

Růst cen v českém výrobním sektoru překonal v červenci veškerá očekávání. Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o dalších 1,6 %, zatímco se čekalo 0,7 %. V meziročním vyjádření tempo zdražování zrychlilo z 6,1 % na 7,8 %, a bylo tak nejvyšší od listopadu 2004. I nadále platí, že k meziročnímu růstu výrobních cen nejsilněji přispívaly vyšší ceny ropných produktů. Tento vliv by měl však v důsledku ustálení ceny surové ropy kolem 70 USD za barel v následujících měsících slábnout. Růst průmyslových cen však již nějakou dobu není pouze o ropě. Rostou totiž i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků (meziročně o 20 %), chemických látek a výrobků (+37,7 %), a také ceny dřeva, papíru a tisku (+17,9 %). Ceny meziproduktů jako celku se oproti loňskému červenci zvýšily o 15,5 %.

Čínské maloobchodní tržby a průmyslová produkce za červenec významně zaostaly za očekáváními. Meziroční růst maloobchodních tržeb zpomalil z 12,1 % na 8,5 %, zatímco se čekalo 10,9 %. Podobně tomu bylo i s růstem průmyslové produkce, který v meziročním vyjádření zpomalil z 8,3 % na 6,4 %, když se čekalo 7,9 %. V důsledku slabších dat a aktuálně pozorovaného opětovného vyššího výskytu nemoci covid-19 jsme se rozhodli mírně snížit náš odhad celoročního růstu čínské ekonomiky z 8,5 % na 8,0 %.

Důvěra ve zpracovatelském průmyslu ve státě New York zaznamenala podle indexu amerického Fedu nadočekávání rychlý pokles. Ukazatel se snížil z červencových 43,0 b. na 18,3 b. v srpnu, trh přitom očekával pokles na 28,5 b. O negativní zprávu se však v zásadě nejedná, když došlo pouze ke korekci výrazného nárůstu z července a index se vrátil zhruba tam, kde byl v červnu. Navíc i nadále zůstává nad předkrizovými úrovněmi.

Společná evropská měna dnes vůči dolaru oslabila o zhruba 0,2 %, a to i přes pokračující pokles dolarových sazeb. V průběhu evropského obchodování klesaly také akciové trhy, zhruba o 1 %. Zmíněný vývoj kurzu eura k dolaru se odrazil také v oslabení české koruny, která se v odpoledních hodinách obchodovala mírně nad 25,44 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

16. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3075 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál