Michal Brožka: Inflace v ČR opět zrychlila

Michal Brožka: Inflace v ČR opět zrychlila

Meziměsíční růst spotřebitelských cen byl v červenci dvakrát rychlejší, než se čekalo. Meziroční míra inflace dosáhla 3,4 % a je tak 0,4 pb nad prognózou ČNB a míří ke 4 %. Zvyšují se především ceny služeb. Obava z růstu inflačních očekávání povede ČNB k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Nejistota blízkého cenového vývoje zůstává zvýšená.

Spotřebitelské ceny v ČR v červenci oproti červnu vzrostly o 1,0 %, což přebilo všechny odhady. Analytici v průměru čekali zdražení o 0,5 %, náš odhad činil 0,6 %. Meziroční tempo růstu cen se zvýšilo na 3,4 % z předchozích 2,8 %. Čekalo se zrychlení na 2,9 % a prognóza ČNB počítala s rovnými 3,0 %.

Za meziměsíčním nárůstem cen stojí především zdražení rekreací, což je do značné míry běžný sezónní jev. Zdražovaly ale zřejmě i jiné služby. Celkové meziměsíční zdražení služeb činilo 1,9 %, zatímco ceny zboží vzrostly o 0,4 %. Oproti očekávání se také zvyšovaly ceny potravin, zatímco zde jsme odhadovali mírný pokles. Vyšší byly i ceny energií, takže rostly i náklady související s bydlením. Další růst cen pohonných hmot naopak nepřekvapil. Zde se ceny v červenci zvýšily o další 3 %.

Ceny v dopravě zůstávají hlavním tahounem meziroční inflace. Bez nich by meziroční míra inflace nečinila 3,4 %, ale 2,5 %. Další hlavní tahouni inflace jsou ceny cigaret a alkoholu s příspěvkem k meziročnímu růstu cen 0,6 pb, ale postupně také náklady na bydlení, když ceny nájemného meziročně rostou o 2,8 % a ceny elektřiny o 7,6 %. V meziročním vyjádření také stále větší zdražování pozorujeme v sektoru služeb, což souvisí s rozvolněním po pandemii. Ceny zboží v meziročním srovnání zdražily o 2,9 %, zatímco ceny služeb o 3,9 %.

Důležité je, že zatím stále nedochází ke zpomalení jádrové inflace, která nezahrnuje položky, na které nemá vliv měnová politika. Jádrová inflace podle našeho odhadu naopak v červenci zrychlila k 3,9 % y/y z předchozích 3,5 %.

V naší prognóze jsme počítali s tím, že inflace začne od srpna slábnout a i tak by na konci roku činila její meziroční míra 3,5 %. Nejistota cenového vývoje po pandemii je ale stále značná. Zrychlení inflace za červenec bylo v každém případě nad odhady a kdyby byl následný vývoj spotřebitelských cen takový, jaký čekáme, činila by meziroční inflace na konci letošního roku 4 %. Pokud ale v dalších měsících inflace nezpomalí, tak jak čekáme, může být na konci roku realisticky blízko 5 % y/y.

Ačkoliv se současnou mírou inflace měnová politika nic nenadělá, obava z růstu inflačních očekávání pravděpodobně povede k vyšší ochotě zvyšovat úrokové sazby. Na to nyní spekuluje i finanční trh. Na příštím zasedání v září tak počítáme s dalším zvýšením úrokových sazeb ČNB o 25 bb a opět zde můžeme počítat s diskuzí o ještě rychlejším zvyšování. Reálným rizikem je tak zvýšení hlavní repo sazby na nejbližších zasedáních po 50ti bodových krocích.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

10. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3242 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál