Bohumil Trampota: ČEZ: Čtvrtletní výsledky lehce pod odhady, zvýšení celoročních cílů

Bohumil Trampota: ČEZ: Čtvrtletní výsledky lehce pod odhady, zvýšení celoročních cílů

ČEZ dnes oznámil výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku. Zisk na úrovni EBITDA dosáhl 11,7 mld. CZK při tržbách 49,2 mld. CZK. EBITDA lehce zaostala za odhady trhu a její meziroční pokles je dán absencí divestovaných rumunských aktiv. Upravený čistý zisk meziročně vzrostl. ČEZ mírně zvýšil cíle pro letošní rok. Výsledný obrázek dnešních výsledků je podle našeho názoru smíšený.

Klíčové trendy v hlavních segmentech: ČEZ vyrobil za druhý kvartál v meziročním srovnání o téměř 10 % méně elektřiny. Je to dáno poklesem výroby z emisních zdrojů, zejména pak poklesem výroby v uhelných elektrárnách. Za tím je pravděpodobně prodej, či ukončení provozu některých z nich. Celkové tržby za 2Q 21 reportoval ČEZ meziročně téměř beze změny na úrovni 49,2 mld. CZK. To je prakticky ve shodě s odhadem trhu, ale mírně nad naší prognózou. Zisk EBITDA dosáhl 11,7 mld. CZK, což je lehce pod tržním očekáváním. Jeho meziroční pokles o 8,8 % je kvůli prodaným aktivům. Pokud bychom porovnali pouze strategická aktiva, jejich EBITDA je meziročně o 1,5 % vyšší. EBITDA marže klesla o 2,3procentní body vzhledem k poklesu tradingu (vysoká srovnávací základna) a vysokých cen komodit (CO2). Upravený čistý zisk je za Q2 21 2,9 mld. CZK, což znamená meziroční růst o 16 %. Tento výsledek zaostal za naším odhadem z důvodu vyšších standardních odpisů.

Pozitivní je rychlý růst zajištěných cen elektřiny. Pro příští rok na 50,2 EUR/MWh z 47,3 a pro rok 2023 na 50,6 EUR/MWh z 47,9.

Zadlužení (čistý dluh / EBITDA) kleslo na konci prvního pololetí na 1,7x z 2,2x na konci minulého roku. Za snížením čistého dluhu je zaplacení prodaných zejména rumunských aktiv.

Celoroční projekce ČEZu se mírně zvýšily. Nově by měl ČEZ dosáhnout EBITDA mezi 55 a 57 mld. CZK plus příspěvek divestovaných aktiv (Rumunsko a Bulharsko) ve výši 3 mld. CZK. Celkem tedy 58-60 mld. CZK (předchozí 57-60 mld. CZK). Upravený čistý zisk odhaduje vedení ČEZu ve výši 18 až 20 mld CZK (předchozí 17-20 mld. CZK). Důvodem pro zvýšení spodní hranice cíle jsou lepší výsledky segmentu prodej, který se po loňských restrikcích zotavuje rychleji. Připomínáme, že upravený čistý zisk slouží jako základna pro výpočet dividend.

EBITDA reportovaná za celý první půlrok tvoří asi 54 % celoročního cíle a čistý zisk 60 %.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

10. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2409 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál