Michal Brožka: Růst tržeb maloobchodu brzdí, ale zůstává silný

Michal Brožka: Růst tržeb maloobchodu brzdí, ale zůstává silný

Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v červnu polevily na meziměsíčním růstovém tempu, když vzrostly o 0,6 % (sezónně očištěno). To bylo víceméně v souladu s naším odhadem 0,8 % m/m. Po květnovém „rozvolňovacím“ skoku se všeobecně zpomalení čekalo. Nicméně předchozí údaje byly evidovány vzhůru a pohled na meziroční srovnání ukazuje oproti odhadům citelně vyšší úroveň prodejů. Maloobchodní tržby bez zahrnutí motoristického segmentu v červnu rostly meziročně o 7,2 % (7,1 % po očištění o kalendářní vlivy), zatímco naše i tržní odhady ukazovaly pouze 5,4 %. V případě zahrnutí prodejů a oprav aut, jejichž meziměsíční pokles se nečekaně prohloubil na 2,1 %, činil meziroční růst 9,7 %, zatímco my jsme čekali 7,5 % a trh v průměru ještě trochu méně. Oproti květnovému růstu o 18,5 % je to sice opticky výrazně menší růst, ale ten je dán zvyšující se srovnávací základnou z minulého roku.

Nová data tedy potvrzují, že rozvolnění opatření vedlo k výraznému oživení tržeb maloobchodního prodeje. Statistický úřad uvádí, že zvýšení prodeje zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Co vázne, jsou prodeje automobilů, což ovšem může do značné míry souviset s problémem nedostatečné nabídky.

S ohledem na předchozí nárůst maloobchodu, který již úrovní dosáhl na předpandemickou úroveň, počítáme v dalších měsících se spíše pomalejším navyšováním tržeb. Tomu na začátku července napovídá i snížení spotřebitelské důvěry. Za celý rok naše prognóza počítá s růstem maloobchodu bez zahrnutí prodeje aut poblíž 3 %.

Růst spotřebitelských výdajů je argument podporující navyšování úrokových sazeb. Koruna tak po zveřejnění dat mírně posílila. Zvýšení úrokových sazeb ČNB o čtvrt procentního bodu na dnešním zasedání je peněžním trhem plně započítáno a část trhu spekuluje na zvýšení repo sazby na 1,0 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

5. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1641 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál