Martin Gürtler: ČNB podle očekávání znovu zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu

Martin Gürtler: ČNB podle očekávání znovu zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu

Česká národní banka (ČNB) v souladu s očekáváními analytiků a finančního trhu dnes znovu zvýšila základní repo sazbu z 0,50 % na 0,75 %. Zvýšena byla opět také lombardní sazba, a to z 1,25 % na 1,75 %, zatímco diskontní sazba setrvává i nadále na 0,05 %.

Důvody pro vyšší sazby jsou v podstatě dva. První z nich se týká významného zlepšení pandemické situace. Prodělání nemoci u velké časti populace a rostoucí míra proočkovanosti dává naději na relativně brzké dosažení stavu kolektivní imunity. Opakovat by se tak už neměly plošné uzávěry ekonomiky. S rychlým uvolněním restrikcí došlo ve druhém čtvrtletí k oživení ekonomické aktivity, i když nebylo tak silné, jak se obecně čekalo. Růst ekonomiky by měl pokračovat i ve druhém pololetí a na přelomu letošního a příštího roku lze již očekávat dosažení předkrizové úrovně agregátní produkce.

Druhým důvodem je tuzemská inflace. Ta setrvává poblíž tří procent a nad dvouprocentním cílem centrální banky se již nachází po dobu více než dvou let. Současný ekonomický vývoj je navíc spjat s řadou proinflačních rizik. Ta pramení jednak z výrazného zvýšení cen komodit a výrobních materiálů, stejně tak ale i z napjatého trhu práce.

Není tak divu, že ČNB chce úrokové sazby začít vracet zpět k běžnějším úrovním. Obává se totiž negativního vlivu na ukotvenost inflačních očekávání. Podle naší prognózy dojde ke zvýšení sazeb v letošním roce ještě v září a v listopadu. Základní repo sazba by tak koncem roku měla dosáhnout 1,25 procenta a příští rok ji již čekáme mírně nad dvěma procenty. I tak by se však měla nacházet pod tříprocentní hranicí, kterou centrální banka považuje z měnověpolitického hlediska za neutrální. To jen dokládá skutečnost, jak moc je nyní měnová politika ČNB uvolněná.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

5. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1936 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál