Bohumil Trampota: ČEZ: Kvartální výsledky budou nižší o příspěvek prodaných aktiv

Bohumil Trampota: ČEZ: Kvartální výsledky budou nižší o příspěvek prodaných aktiv

Očekávané výsledky hospodaření: Výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku nebudou již zahrnovat prodané aktivity v Rumunsku. Celkové tržby budou lehce nižší, čistý zisk loňský výsledek podstatně překoná. Vzhledem k tomu, že došlo k prodeji jak zmíněných rumunských ale i bulharských aktiv, upraví ČEZ své celoroční cíle, právě o příspěvek ukončených operací.

Očekáváme, že by ČEZ měl dosáhnout ve druhém kvartále celkových tržeb 47,7 mld. CZK, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to je mírný pokles o 3 %. Absence rumunských operací, která nejsou součástí ČEZu od konce Q1 21, bude znát ve výrobě elektřiny, její distribuci i prodeji. Realizovaná cena elektřiny je pro letošní rok lehce nad hodnotou dosaženou v loňském roce. Zisk na úrovni EBITDA odhadujeme na 11,9 mld. CZK, což by znamenalo pokles o 7,2 % y/y. Za tímto poklesem je zejména chybějící příspěvek zmíněných prodaných rumunských aktiv. Ta v Q1 21 generovala EBITDA ve výši 1,2 mld. CZK. Upravený čistý zisk by měl podle našich projekcí vzrůst o 88 % a dosáhnout 4,7 mld. CZK. Ve srovnání s Q2 20 odhaduje podstatně nižší odpisy.

Celoroční projekce: Podle vedení společnosti by měl letos ČEZ dosáhnout EBITDA mezi 54 a 57 mld. CZK plus příspěvek divestovaných aktiv v Rumunsku a Bulharsku. K prodeji rumunských operací došlo na konci prvního kvartálu. K vyrovnání prodeje bulharských společností došlo na konci července. Celková projekce na zisk EBITDA by se mohla pohybovat na úrovni 59-60 mld. CZK. Čistý zisk odhaduje ČEZ ve výši 17 až 20 mld CZK. Dosažené výsledky za Q1 21 a naše odhady pro Q2 21 tvoří asi 54 % zisku EBITDA a 70 % čistého zisku.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

4. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1862 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál