Martin Gürtler: Meziroční růst výrobních cen v eurozóně vyšplhá nad 10 %

Martin Gürtler: Meziroční růst výrobních cen v eurozóně vyšplhá nad 10 %

Ceny výrobců v eurozóně pravděpodobně pokračovaly v rychlém růstu, který podle tržního odhadu v červnu zrychlil z 9,6 % na 10,3 %. Data objednávek dlouhodobé spotřeby a počty továrních objednávek by v USA měly potvrdit pokračující expanzi tamního průmyslu. Sílu na to, aby ovlivnila dění na finančních trzích, však dnes zveřejněná data mít nebudou.

 

Dnešek toho z hlediska makro dat moc nenabídne

Impulsů ze strany nově zveřejněných dat se dnes finanční trh nedočká. V eurozóně bude zveřejněn červnový vývoj cen průmyslových výrobců. Trh očekává další zrychlení jejich meziročního růstu z 9,6 % na 10,3 %. Nepůjde však o žádné překvapení, když pokračujícího zvyšování dynamiky cen ve výrobním sektoru jsme již byli svědky u jednotlivých členských ekonomik eurozóny. V USA je dnes na programu finální odhad objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a také červnový vývoj továrních objednávek. Oba tyto ukazatele by měly potvrdit pokračující expanzi amerického průmyslu.

České PMI zůstává poblíž rekordních hodnot

Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu zůstává i nadále vysoká. Index PMI v červenci jen nepatrně klesl z přechozích 62,7 b. na 62,0 b. To bylo mírně nad odhady analytiků, kteří očekávali výraznější pokles na 61,6 b. Z dotazníkového šetření mezi českými průmyslníky vyplývá, že i nadále rychle roste jak výroba, tak i objem zakázek. Na druhou stranu však pokračuje i zdražování cen vstupů, které navíc opět zrychlilo a bylo nejvyšší od počátku sběru dat v červnu 2001. Vyšší ceny dodavatelů jsou spojovány především s vážným nedostatkem materiálů, který vedl k největšímu prodloužení dodavatelských lhůt v dějinách průzkumu. Velká většina výrobců zároveň převedla vyšší cenovou zátěž na zákazníky a tempo zvýšení cen výstupů tak bylo nejrychlejší od začátku sběru dat v lednu 2003. Výrobci se i nadále snažili vytvářet bezpečnostní zásoby, což dále podpořilo tlak na růst cen vstupů.

Český stát hospodařil v prvních sedmi měsících letošního roku se schodkem 279,4 mld. Kč. Oproti červnu se letošní deficit státní pokladny prohloubil o 14,3 mld. Kč. Tempo prohlubování tohoto deficitu však v posledních dvou měsících výrazně zpomalilo, a to v důsledku uvolnění pandemických restrikcí a pozorovaného oživení ekonomiky. Meziroční růst příjmů státního rozpočtu zrychlil z předchozích 1,9 % na 2,4 % a jejich objem dosahoval stejné úrovně jako v červenci 2019. Zvýšilo se především inkaso daně z příjmů právnických osob a daně z přidané hodnoty. Výdaje státu byly v červenci meziročně vyšší o 9,2 % a jejich růst tudíž oproti červnu dále nezrychloval. My si i nadále myslíme, že hospodaření státu za celý letošní rok skončí nižším schodkem než schválených 500 mld. Kč. Konkrétně očekáváme deficit ve výši 400 mld. Kč.

Česká koruna včera vůči euru posílila o přibližně 0,2 % a v závěru dne se obchodovala mírně nad 25,45 CZK/EUR. Zpevnil i polský zlotý a maďarský forint. Důvody proto byly především globální povahy, když celý den oslaboval americký dolar. Výnos amerického desetiletého dluhopisu klesl opět k hranici 1,20 %. Akciové trhy včera rostly v rozsahu 0,5 % až 1,0 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

3. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2348 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál