Martin Gürtler: Lépe se dařilo ekonomikám orientovaným na služby, zatímco ty průmyslové za očekáváními zaostaly

Martin Gürtler: Lépe se dařilo ekonomikám orientovaným na služby, zatímco ty průmyslové za očekáváními zaostaly

Dnes zveřejněný předběžný odhad vývoje tuzemského HDP v druhém letošním čtvrtletí ukázal na jeho mezičtvrtletní nárůst o 0,6 % po předchozím poklesu o 0,3 %. Ve srovnání s naší prognózou, jenž očekávala růst o 2,1 %, a také v porovnání s tržním konsensem hovořícím o rovných dvou procentech, se jedná o poměrně výrazné negativní překvapení. Je však nutno dodat, že datová nejistota odhadu ČSÚ je i nadále vysoká a nebude tak překvapením, pokud se v budoucnu dočkáme významnějších revizí. V meziročním srovnání ekonomika zaznamenala oslnivý a zároveň rekordní vzestup o 7,8 %, který však z velké části souvisel s nízkou srovnávací základnou loňského roku. Úroveň ekonomické aktivity ve druhém čtvrtletí dosahovala 95 % předkrizového výkonu hospodářství (měřeno vůči poslednímu čtvrtletí roku 2019).

Předběžné výsledky HDP za druhé čtvrtletí dnes zveřejnila také řada dalších evropských ekonomik. Ta německá vzrostla mezičtvrtletně o 1,5 %, zatímco se očekával, stejně jako v případě ekonomiky české, růst o 2,0 %. Nad očekáváními rostly naopak ekonomiky Itálie a Španělska. První jmenovaná přidala mezičtvrtletně 2,7 %, když se čekalo 1,3 %, ta druhá pak 2,8 % při očekávaných 2,1 %. Francouzská ekonomika rostla z velkých ekonomik eurozóny nejpomaleji, oproti prvnímu čtvrtletí o 0,9 %. Její výsledek byl však v souladu s očekáváními. Obecně lze tak říci, že lépe se ve druhém čtvrtletí dařilo ekonomikám více orientovaným na oblast služeb (Itálie a Španělsko), jimž pomohlo rychlé rozvolnění protiepidemických restrikcí. Naopak růst průmyslových ekonomik, typu té české a německé, brzdily problémy s nedostatkem některých vstupů do výroby, v jejichž důsledku museli dokonce někteří výrobci automobilů omezit svou výrobu. Ekonomika eurozóny jako celku dopadla o něco lépe než se čekalo, když vzrostla mezičtvrtletně o 2,0 %, oproti očekávaným 1,5 %.

Euro ani česká koruna na výše zmíněné výsledky ekonomik významně nereagovaly a pohybovaly se poblíž hodnot z předchozího dne, navíc s jen minimálními výkyvy kurzu. Akciové trhy dnes nepatrně klesaly, zhruba v rozsahu 0,5 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

30. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5527 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál