Jan Vejmělek: Motor ekonomiky zažehnut

Jan Vejmělek: Motor ekonomiky zažehnut

Ekonomika jde ostře vzhůru: Její růst letos odstartovala vysoká tvorba zásob a nyní roli tahouna převezmou investice do fixního kapitálu a spotřeba domácností. Letos poroste ekonomika tempem 4,2 % a příští rok 5,3 %.

Inflace by měla být na vrcholu: Jádrová inflace se po pandemii drží rychlejšího tempa a její zpomalení bude spíše pozvolné. Letos odhadujeme inflaci na 2,8 % a v příštím roce zpomalení na 2,4 %.

ČNB bude pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb: Přispěje k tomu oživující ekonomika i inflace držící se delší dobu nad 2% cílem. Repo sazba letos vzroste ze současných 0,5 % na 1,25 % a na konci příštího roku ji už čekáme nad 2 %.

Komplikovaná cesta k vyšším úrovním tržních úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů: Krátkodobé poklesy budou pokračovat, ale rostoucí trend je neodvratitelný.

Globální vývoj omezuje potenciál koruny: Očekáváme, že tuzemská měna bude vůči euru dále posilovat, nicméně další výkyvy ke slabším hodnotám jsou pravděpodobné. Oproti předchozí prognóze očekáváme mírnější tempo posilování koruny.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

28. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3409 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál