Martin Gürtler: Maďarská centrální banka dále zpřísňuje měnovou politiku

Martin Gürtler: Maďarská centrální banka dále zpřísňuje měnovou politiku

Maďarská centrální banka pokračovala ve zpřísňování měnové politiky i na dnešním zasedání, když zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,90 % na 1,20 %, což bylo o desetinu více než trh čekal. Za poslední dva měsíce jde již o druhé zvýšení, které vedlo k tomu, že základní úroková sazba je nyní oproti začátku června dvojnásobná. Centrální banka již dříve oznámila, že je připravena zvyšovat úrokové sazby s měsíční frekvencí s cílem dostat inflaci zpět na tříprocentní cíl. Ta se v červnu pohybovala výrazně nad ním, když dosáhla 5,3 %. Zvýšena byla také jednodenní depozitní sazba z -0,05 % na 0,25 %. Podle viceguvernéra maďarské centrální banky bude utahování tamní měnové politiky pokračovat až do té doby, kdy bude zřejmé, že se inflace vrací zpět k cíli. Forint reagoval na dnešní měnově politické rozhodnutí posílením o cca 0,7 %.

Americké počty objednávek dlouhodobé spotřeby v červnu zaostaly za očekáváními. Meziměsíční růst celkových objednávek zpomalil z 3,2 % na 0,8 %, zatímco analytici počítali s mírnějším zpomalením na 2,2 %. Obdobně zklamaly i objemy nezahrnující objednávky dopravních prostředků. Pozitivní zprávou však je, že výše zmíněná květnová dynamika zahrnuje oproti původnímu odhadu revizi směrem vzhůru o zhruba 1pb. Z hlediska struktury rostly především objednávky letadel. Důvěra amerických spotřebitelů podle Conference Board a sentiment v tamním zpracovatelském průmyslu podle indikátoru richmondského Fedu v červenci mírně vzrostly a držely se tak i nadále poblíž vysokých hodnot. Trh na druhou stranu v obou případech očekával mírné snížení.

Tuzemská měna dnes oscilovala kolem 25,70 CZK/EUR a oproti včerejšku byla o přibližně 0,1 % slabší. Korunový trh vyčkává především na blížící se zasedání ČNB, které se koná příští čtvrtek, případně na vyjádření tuzemských centrálních bankéřů před započetím mediální karantény. V červených číslech se dnes pohybovaly také akciové trhy, které ztrácely v rozsahu 0,5 % až 1,0 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

27. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2918 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál