Michal Brožka: Ekonomická důvěra v ČR klesla

Michal Brožka: Ekonomická důvěra v ČR klesla

Podle měření ČSÚ v červenci po předchozím silném nárůstu klesla souhrnná důvěra v tuzemskou ekonomiku. Ke zhoršení došlo jak v případě důvěry spotřebitelů, tak u podnikatelů. V případě podnikatelské důvěry byl pokles způsoben především výrazným snížením důvěry v průmyslu a částečně i ve stavebnictví. V případě obchodu a služeb důvěra stagnovala. I přes červencový pokles se úroveň důvěry spotřebitelů i podnikatelů drží na předpandemických úrovních. S ohledem na předchozí rozvolnění protipandemických opatření je pokles důvěry zejména u spotřebitelů lehce překvapivý. Důvodem může mít vyšší inflace, kvůli které se zvýšil počet respondentů obávající se zhoršení finanční situace. Zajímavé ale je, že se mírně zvýšily i obavy z růstu nezaměstnanosti. Nicméně po předchozím nárůstu důvěry lze na červencová data nahlížet jako na určitou korekci optimismu nežli na nový trend.

V případě průmyslu se jednoznačně největší brzdou expanze stal nedostatek komponent a materiálu do výroby. Na druhém místě jako bariéra průmyslu vzrostl nedostatek zaměstnanců. Důvěra zde z tohoto důvodu výrazně klesla, ale i tak je relativně vysoko na úrovních z počátku roku 2019. Využití kapacit vrostlo na úrovně naposledy pozorované před finanční krizí 2008. Právě opožděné subdodávky jsou důvodem, proč ve zbytku letošního roku čekáme slabý růst průmyslové výroby. I tak bude jeho celoroční růst kolem 11 %.

Česká koruna na dnes zveřejněná data nereaguje. Důležitější pro ni bude kromě globálního sentimentu zasedání ČNB příští týden, kde pravděpodobně dojde k navýšení hlavní úrokové sazby o 25bp na 0,75 %, přičemž někteří investoři sázejí na zvýšení na 1,0 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

26. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4455 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál