Martin Gürtler: Růst cen výrobců dál mírně zrychlil

Martin Gürtler: Růst cen výrobců dál mírně zrychlil

Ceny průmyslových výrobců v ČR v červnu oproti květnu vzrostly o 0,8 %. Meziroční tempo zvyšování cen v průmyslu tak zrychlilo na 6,1 % z předchozího 5,1 %. Naše i tržní očekávání bylo níž o dvě desetiny procentního bodu, což je s ohledem na nejistotu jen malé překvapení.

Za celou polovinou meziměsíčního zdražení stálo tentokrát opět odvětví kovodělné, kde v průměru došlo k meziměsíčnímu zdražení o 2,8 %. Meziroční tempo zdražování v tomto odvětví činí vysokých 14,1 %. Je zde patrný vliv chybějících materiálů, který vede k tlaku na růst cen. Druhým největším meziměsíčním tahounem cen je odvětví rafinérské, což souvisí s nárůstem cen ropy. V meziročním srovnání je pak právě rafinérský sektor hlavním tahounem, bez jehož zahrnutí by tempo růstu cen v průmyslu nečinilo v červnu 6,1 %, ale 3,9 %. Po očištění i o kovodělné odvětví by pak růst cen činil jen 2,2 %.

V červnu se oproti květnu opět rychle zvýšily ceny zemědělských výrobců o 2,0 % a jejich meziroční tempo tak vzrostlo 5,8 % po předchozích 4,4 %. Ceny v odvětví služeb naopak meziměsíčně klesly o 0,4 % a jejich meziroční růst zpomalil mírně pod 1 %. Jasně patrné je zdražování ve stavebnictví. Ceny prací zde povyrostly meziměsíčně o 1,4 % a ceny materiálů o 1,5 %, což souvisí s problémy v subdodávkách. V případě stavebních prací tak došlo k dalšímu meziročnímu zrychlení na 4,1 % z předchozích 2,7 % a na straně materiálů se tempo zdražování dál zvýšilo na 9,5 % po předchozím tempu 7,8 %.

Letošní dosavadní vývoj ukazuje k celoročnímu tempu růstu cen průmyslových výrobců poblíž 4,8 %. Zvýšené ceny výrobců se v čase budou z části přelévat do spotřebitelských cen a jsou proto argumentem pro další utahování měnové politiky. S dalším zvýšením úrokových sazeb ČNB počítáme již na zasedání na počátku srpna.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

20. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2274 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál