František Táborský: Meziroční inflace v eurozóně dále poroste

František Táborský: Meziroční inflace v eurozóně dále poroste

Americký Fed signalizuje připravenost začít utahovat měnovou politiku. Inflace v eurozóně vykáže mírnou revizi dolů. V druhé polovině roku by však měla bezpečně přesáhnout úroveň dvou procent. Americké maloobchodní tržby podle našich odhadů v červnu zpomalily po předchozím silném růstu. Zadržená poptávka z dob lockdownu se vyčerpala a tržby se začínají stabilizovat. Koruna umazala ztráty z nedávné korekce, nicméně její další posilovaní bude pomalejší. Její další osud je v rukou volatilního eurodolaru.

Americké maloobchodní tržby po nasycení poptávky klesnou

Finální odhad spotřebitelské inflace v eurozóně za červen podle nás přinese menší revizi meziročního tempa o jednu desetinu dolů na 1,9 %. I přes zrychlující meziroční dynamiku cen přináší poslední měsíce překvapivě nízké tempo inflace v některých sektorech ekonomiky. V červnu to byly zejména služby, které zaznamenaly meziroční nárůst pouze o 0,7 %, zatímco ceny zboží 1,2 %. Částečným vysvětlení může být rozhození tradiční sezónnosti a vyšší volatilita statistických výkazů kvůli pandemii a vládním opatřením. Celkově bychom ale měli v následujících měsících vidět další meziroční růst inflace. Zejména její jádrová složka by měla zrychlit až k 1,5 % y/y. V kombinaci s vyššími cenami energií a srovnávací základnou minulého roku očekáváme, že celková inflace dosáhne v druhé polovině roku v průměru 2,4 %.

Americké maloobchodní tržby by podle našich odhadů měly za červen vykázat pokles. To naznačují již zveřejněná data prodejů aut. Částečně lze jejich pokles vysvětlit nedostatkem součástek ale také stabilizací poptávky po vyčerpání zadrženého zájmu z dob lockdownu. Navíc nižší tržby reagují na růst cen a vyšší citlivost spotřebitelů na inflaci.

Koruna umazala ztráty nedávné korekce

Po guvernérovi amerického Fedu se na veřejnosti ukázal další člen FOMC James Bullard. Podle něj centrální banka naplnila svůj cíl cenové stability a zaměstnanosti a měla by se posunout k utahování uvolněné měnové politiky. Fed by svým chováním neměl podlomit finanční trhy, ale podle Bullarda nadešel čas ukončit nouzová opatření. Zveřejněná data z americké ekonomiky však včera nabídla spíše smíšený obrázek. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti ukázaly oproti očekáváním vyšší nárůst a průmysl vzrostl v červnu pomalejším tempem. Na druhou stranu předstihové ukazatele z průmyslu vykázaly silný růst optimismu. Trhy však zprávy spíše ignorovaly a vyčkávaly na druhé vystoupení guvernéra Fedu v kongresu. Ten potvrdil, že o konci kvantitativního uvolňování se budou bavit již na nejbližším zasedání za dva týdny. Na druhou stranu ale musel bránit uvolněnou politiku centrální banky v prostředí, kde inflace každý měsíc hledá nová maxima.

Americký dolar umazal část ztrát vůči euru a zastavil se na úrovni 1,181. Globální dluhopisové výnosy zastavily svůj pokles, zatímco cena ropy klesla na nejnižší hodnoty za poslední týden. U regionálních sousedů pokračovala vlna oslabení pod tlakem konfliktu Polska a Maďarska s Evropskou unií ohledně dodržování práv menšin. Koruna během včerejška však dosáhla na nové zisky a je nejsilnější za posledních deset dní na úrovni 25,560 za euro. Tím se vrátila na úrovně dosahované před poslední korekcí, a tím podle nás vyčerpala potenciál, který ji dal dosavadní růst tržních sazeb. Ty si však na další růst budou pravděpodobně muset počkat až do zasedání centrální banky na začátku srpna. Hlavním faktorem pro následující dny bude globální vývoj v čele s aktuálně volatilním eurodolarem.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

16. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2611 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál