Bohumil Trampota: Historická maxima ze začátku týdne vydržela až do pátku; Praha díky Avastu v čele

Bohumil Trampota: Historická maxima ze začátku týdne vydržela až do pátku; Praha díky Avastu v čele

Americká inflace zůstává na vyšších úrovních, než je cíl. Nicméně podle guvernéra americké centrální banky Fedu je zatím příliš brzy uvažovat o omezování velmi uvolněné politiky (QE). Vyšší inflace je navíc podle něj jen dočasná. I z komentářů dalších členů FOMC se dá vyčíst, že Fed nehodlá narušit finanční trhy tím, že by hrozil rychlým ukončováním programu kvantitativního uvolňování či dokonce zvyšováním úrokových sazeb, nicméně se začíná o mluvit omezení bezbřehé podpory trhu. Americká makrodata ukázala tento týden smíšený obrázek.

Na výsluní se tak dostává výsledková sezóna, která začala právě tento týden. Z tech nejdůležitějších reportovaly výsledky velké banky. A nutno dodat, že čísla jsou meziročně lepší a podstatně překonala očekávání trhu (do jisté míry má na lepších číslech zásluhu rozpouštění rezerv). Celkově vyznívá zatím 2Q21 pozitivním dojmem a zveřejňované výsledky by mohly přinést trhu další pozitivní impuls. Alespoň tedy jednotlivým sektorům (v případě bank tomu finančnímu).

Americký trh

V pondělí skončil širokopásmový index S&P500 na novém rekordu (4 384,43 b.). Následně lehce oslabil, ale jeho hodnota je jen nepatrně pod maximem.

V pátek otevřel +0,27 % nad čtvrtečním závěrem, nicméně pak zamířil směrem dolů. Maxima asi dnes nevylepší.

Za celý týden to vypadá spíše na pokles. Přeruší se tak řetěz 3 v řadě rostoucích týdnů. Index by mohl za celý týden lehce oslabit (-0,35 %, 4 354,28 b.).

Evropské akciové trhy

Evropský index (index Stoxx Europe 600) dosáhl v úterý nových maxim. Index otevřel v pátek silnější o asi 3 desetinky, ale pak zamířil dolů pod čtvrteční úroveň, aby v druhé polovině začal růst, ale brzo mu došel dech a uzavřel na denních minimech. Podtrženo sečteno, v pátek (krátce před koncem obchodování) skončí index slabší o 0,45 % na 454,15 EUR.

Za celý týden to vypadá na -0,77 % (545,15 EUR).

Pražská burza

Obchodování celého týdne bylo ovlivněno jedinou podstatnou kurzotvornou událostí. Ve čtvrtek oznámil Norton, že plánuje koupit Avast. Reakce ceny akcií Avastu ve čtvrtek byla +16,89 % (176,45 CZK). Netřeba dodávat, že zobchodovaný objem byl masivní. Ale to není všechno a tato linka pokračuje. Ve čtvrtek díky tomu PX Index zavřel silnější o +3,29 % (1 197,16 b.). Za celý týden to pak znamená u hlavního ukazatele pražské burzy růst o +3,58 % (1 197,47 b.), suverénně nejlepší výkon ve srovná ní s ostatními.

V pátek skončil index PX na zelené nule (+0,03 %, 1 197,47 b.), to kontrastovala s okolními evropskými burzami, které uzavřely s cca procentní ztrátou. Zásluhu na tom má opět zejména Avast. Po čtvrteční raketovém růstu i v pátek dokázal přidat +0,88 % (178 CZK). Stal se nejobchodovanější akcií a má zásluhu na růstu celého indexu. Dnes posílili ještě Philip Moris ČR (+1,4 %, 14 520 CZK) a pojišťovna VIG (+0,25 %, 595,50 CZK). Zisk zaznamenaly ještě akcie Komerční banky (+0,39 %, 773 CZK). Oslabily ostatní banky Erste (-0,99 %, 783 CZK) a Moneta (-0,57 %, 86,60 CZK) a také ČEZ (-0,42 % 594 CZK) .

Týdenní výkon

Za celý týden, jak jsem uvedl výše, posílil PX Index o +3,58 % (1 197,47 b.).

Jednoznačnou hvězdou je kvůli akvizičním rozhovorům Avast. Jeho cena vyskočila za týden o +19,06 % (178 CZK). Beze zpráv pěkně posílil také Philip Morris ČR (+2,54 %, 14 520 CZK). Moneta vzrostla na základě dohadů, že PPF nehodila flintu dožit a brzy se vrátí s vylepšenou nabídkou. To je samozřejmě živná půda pro spekulanty všeho druhu. Moneta předvedla za celý týden slušný výkon a posílila o +1,88 % (86,60 CZK).

To je ale z růstových příběhů bohužel vše, zbytek, tedy větší počet titulů, oslabil. Ztráty nebyly ale nijak velké. Erste Group odepsala 2,13 % (783 CZK), Česká zbrojovka uzavřela slabší o 1,87 % (420 CZK). A za zmínku stojí ještě ČEZ. Zatím se ještě nedokázal vzpamatovat z podividendové korekce a zůstává na této úrovni. Za tento týden oslabil o 1,00 % (594 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Zásadní kurzotvorná zpráva přišla ve čtvrtek. Týká se Avastu a podstatně ovlivnila nejen Avast a jeho čtvrteční obchodování, ale také týdenní výkon celého indexu PX.

Americký konkurent Avastu společnost NortonLifeLock by rád celý Avast koupil.

Co se dá čekat příští týden?

Kalendář na příští týden je pro ČR prázdný.

Dočkáme se nějakých další kurzotvorných informací týkající se akvizice Avastu?

Samozřejmě bude dál pokračovat výsledková sezóna. Nyní zejména v zámoří. Výsledky by měly být lepší než loni a pozitivně tím podpořit obchodovaní s akciemi.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1992 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál