Jan Vejmělek: Inflace bude zkrocena vyššími sazbami

Jan Vejmělek: Inflace bude zkrocena vyššími sazbami

Po zveřejnění další série dat v tomto týdnu je jasné, že inflace nadále zůstává tématem mezi investory i laickou veřejností. Oproti stejnému období loňského roku jsme nejvýraznější zdražování zaznamenali v dubnu, kdy byly ceny meziročně vyšší o 3,1 %. Inflace se tak na krátkou dobu dostala nad toleranční pásmo ČNB. Díky vysoké srovnávací základně jsme ale za červen byli již na 2,8 %.

Právě kouzlo statistické základny nám připomíná, že fenomén inflace, alespoň v případě Česka, není záležitostí pouze letošního roku. Připomeňme, že inflace se nad třemi procenty držela nepřetržitě v období od listopadu 2019 až do září loňského roku. V průměru dosáhla loňská inflace 3,2 %, což letos s největší pravděpodobností překonáno nebude.

Pokud se podíváme na inflační vývoj ještě z větší historické perspektivy, je zřejmé, že nad dvouprocentní cíl centrální banky se tuzemská inflace dostala s rokem 2017 a s výjimkou krátké dvouměsíční periody na počátku roku 2018 se pod něj až dodnes nepodívala.

Pokud by nepřišla pandemická recese, lze spekulovat, že utahování měnové politiky, zejména v roce 2019, by inflaci zkrotilo. V období pandemie fiskální i měnová politika logicky a správně ruku v ruce ekonomiku silně podpořila. Výrazná expanze se samozřejmě musela v tlacích na vyšší růst cen projevit. Po odeznění pandemie, návratu ekonomiky k růstu je tak správný čas na návrat úrokových sazeb k vyšším úrovním, což inflaci dostane v průběhu příštího roku zpět k cíli. A ČNB k utažení zavelela již na červnovém zasedání. Další krok ke zkrocení inflace a zejména inflačních očekávání přijde podle nás již počátkem srpna.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

15. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2079 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál