Jan Vejmělek: J. Powell vystoupí i dnes

Jan Vejmělek: J. Powell vystoupí i dnes

Zatímco včera vystoupil se svým pololetním projevem prezident americké centrální banky J. Powell ve Sněmovně reprezentantů, dnes ho čeká obdobná akce před senátory. Obsah projevu bude stejný jako včera, tedy spíše umírněný, s holubičím nádechem, novinky může přinést až následná diskuse. Z pohledu fundamentů budou oči investorů mířit v podstatě pouze na americký kontinent. Odpoledne přinese červnová data průmyslové produkce a červencové vpředhledící indikátory. Statistiky potvrdí, že podnikatelský, resp. průmyslový sektor jede po rozvolnění proticovidových opatření na rostoucí vlně. Z domova se můžeme dočkat vyjádření centrálních bankéřů – guvernér J. Rusnok a viceguvernér M. Mora vystupují na konferenci zemí V4.

Americký průmysl pomalu, ale jistě nabírá na obrátkách

Americká průmyslová produkce vzhledem k očekáváním v posledních měsících spíše zklamávala. Což neznamená, že by se situace po otevření tamní ekonomiky nezlepšovala, pouze očekávání byla nastavena výrazněji výše, když zejména vpředhledící indikátory typu ISM lámou rekordy. Jak jsme však již mnohokráte psali, tento typ ukazatelů v současné době náladu (nejenom) mezi průmyslníky nadhodnocuje svou konstrukcí, když například přidává body za problémy s dodavatelskými řetězci a vyšší ceny vstupů. To ale nic nemění na faktu, že se situace v americkém průmyslu měsíc od měsíce zlepšuje a červnová data to potvrdí.

Další vysoká inflační čísla z USA

Po úterních vysokých inflačních datech ze spotřebitelského segmentu jsme se včera dočkali cen průmyslových výrobců. I tady bylo patrné výrazné překvapení, když meziměsíční dynamika byla ve srovnání s očekáváními zhruba dvojnásobná. Oproti loňskému červnu jsou průmyslové ceny v USA výše o 7,3 %. Jedná se o nejvyšší hodnotu od konce roku 2010. Z Evropy jsme se včera dočkali výsledku průmyslové produkce za měsíc květen. Výsledek za eurozónu zklamal, směrem k horšímu pak byl revidován i přechozí měsíc. Přesto včera euro vůči dolaru nepatrně posílilo. Jednalo se hlavně o částečnou technickou korekci úterního výrazného propadu. Že se inflace vyvíjí rychleji, než samotní centrální bankéři čekali, včera ve svém pololetním hodnocení před Sněmovnou reprezentantů potvrdil prezident Fedu J. Powell.

I tak je ale podle něj příliš brzy na to, začít ustupovat od agresivní podpory ekonomiky v podobě masivního programu odkupu aktiv. Inflační vzestup je podle nej dočasný a koncentrovaný do specifických skupin zboží a služeb. Pouze pokud by se ukázalo, že se inflace dlouhodoběji usídlila výrazněji nad dvouprocentním cílem, tak by Fed reagoval. Bez výraznější odezvy trhu skončilo noční zveřejnění čínských čísel HDP za Q2 21. Data rozhodně nezklamala. Mezičtvrtletní hospodářský růst zrychluje (ze sestupně revidovaných +0,4 % v Q1 21 na +1,3 %), meziroční dynamika +7,9 % byla v podstatě v souladu s očekáváním. Povzbuzením jsou pak samotná červnová data průmyslové produkce a maloobchodních tržeb, která skončila nad tržním konsensem.

Kurz koruny, ale obecně všech středoevropských měn, byl včera jako na houpačce. Ranní výprodejová vlna postupně slábla, naopak dopolední část včerejší seance se již nesla ve znamení podpory regionálních měn. Samotná česká měna tak během dopoledne ztrácela k 25,70 CZK/EUR, aby v odpoledních hodinách atakovala 25,60 CZK/EUR.

Bez odezvy trhu se obešlo zveřejnění domácí statistiky květnové platební bilance. Vykázaný přebytek běžného účtu ve výši 7,2 mld. CZK skončil sice výrazně pod tržním konsensem, ten ale na rozdíl od našeho odhadu nereflektoval zklamání, které již minulý týden přinesla statistika zahraničního obchodu. Přebytek v obchodě se zbožím i službami dosáhl v květnu 22,6 mld. CZK, proti tomu šel schodek v bilanci primárních důchodů, kde hrál hlavní roli odliv zisků ve formě dividend do zahraničí (ve výši 11,5 mld. CZK). Na finančním účtu byl vykázán příliv kapitálu ve výši 8,8 mld. CZK. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 231,5 mld. CZK, když objem reinvestovaného zisku činil 7 mld. CZK. Nadále platí, že z pohledu vnější rovnováhy nemá česká ekonomika, a tedy ani česká koruna, problém.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

15. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2139 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál