Michal Brožka: Inflace zůstává na vyšších úrovních

Michal Brožka: Inflace zůstává na vyšších úrovních

Spotřebitelské ceny v ČR v červnu oproti květnu vzrostly o 0,5 %, což bylo desetinku nad naším odhadem i očekáváním trhu. V meziročním vyjádření došlo ke zpomalení inflace na 2,8 % z předchozího tempa 2,9 %.

Překvapení je to sice malé, na druhou stranu jde na vrub jádrové inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií a odráží tedy lépe působení ekonomiky na ceny spotřebitelů. Ceny potravin tentokrát opět mírně klesly. Ceny u čerpacích stanic vlivem dražší ropy ještě mírně povyrostly, ale o větším překvapení nemůže být řeč.

Červnové zdražování bylo způsobeno především vývojem ve službách, kde ceny meziměsíčně poskočily o 0,9 % a meziročně o 3,4 %. Zboží zdražilo meziměsíčně pouze o 0,3 % a o 2,4 % meziročně. Rychlejší zdražování ve službách pravděpodobně souvisí s rozvolňováním protipandemických opatření. K tomu se připojují i sezónní faktory jako například zdražení rekreací. Stále více se na růstu spotřebitelských výdajů podílejí náklady související s bydlením, a to i ve formě služeb pro údržbu a opravy bytů.

V naší prognóze počítáme s tím, že v případě meziměsíční dynamiky se inflace nyní nachází na svém vrcholu a v srpnu se začne snižovat. Meziroční míra inflace i v takovém případě setrvá do konce roku poblíž současných úrovní a teprve v příštím roce se výrazněji sníží. Nejistota ohledně dalšího vývoje cen služeb ale zůstává nadále zvýšená.

Ve srovnání s prognózou ČNB je inflace o desetinu výš, což je malá odchylka. Na začátku srpna tak počítáme s dalším zvýšením úrokových sazeb.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

13. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1974 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál