Jana Steckerová: Ojeté vozy táhnou americkou inflaci nahoru

Jana Steckerová: Ojeté vozy táhnou americkou inflaci nahoru

Česká inflace v červnu v meziměsíčním srovnání vzrostla o desetinku více, než se čekalo (+0,5 %). Meziročně tak zpomalila na 2,8 %. Výrazněji ale rostla jádrová inflace, která je důležitá z hlediska měnově politického rozhodování centrální banky. Ta stoupla o 0,7 % m/m po předchozích 0,2 %, přičemž její meziroční tempo se zvýšilo na 3,5 %. I nadále tak očekáváme, že ČNB v srpnu přijde s dalším zpřísněním měnové politiky. Koruna na zveřejněná data nijak zásadně nereagovala. Jako jediná z regionu ale dnes mírně posílila, a to o 0,1 % (na 25,64 CZK/EUR). Polský zlotý i maďarský forint naopak 0,4-0,5 % ztratily a posunuly se na 4,571 PLN/EUR a 357,0 HUF/EUR.

Inflace byla zveřejněna i ve Spojených státech. Zde překvapila výrazně ve směru nahoru. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,9 %, v meziročním srovnání pak inflace dosáhla 5,4 %, její jádrová složka činila 4,5 %. Cenový růst byl tažen především vývojem cen ojetých automobilů. Ty tlačí nahoru nedostatek nových aut, v jehož důsledku se v meziměsíčním srovnání ojeté vozy v červnu prodávaly o více než 10 % dráž. Na meziměsíčním růstu inflace se podílely 0,3 pb, ty nové pak 0,1 pb. Po očištění o dopravní prostředky by inflace v meziročním srovnání dosáhla jen 1,8 %. Z hlediska cenového vývoje, a tím pádem i měnové politiky Fedu, je u americké inflace nejpodstatnější růst cen nájemného. K tomu zatím nedochází, přičemž růst cen automobilů bude s největší pravděpodobností dočasného charakteru. Další vývoj inflace tak bude závislý na vývoji amerického trhu práce s jehož situací jsou ceny nájemného úzce spjaty. A ten má k předkrizovým úrovním ještě daleko. Inflace tak bude v nejbližších měsících zřejmě opět ubírat na tempu.

U kormidla tak i dnes zůstal americký dolar. Ten si na své konto připsal 0,4 %. Společná evropská měna se krátce propadla až pod hladinu 1,18 USD/EUR, poté ale zkorigovala na 1,182 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

13. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2563 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál