Michal Brožka: ECB zvyšuje inflační cíl

Michal Brožka: ECB zvyšuje inflační cíl

Evropská centrální banka po roce a půl dlouhých příprav představila revizi své strategie. Dohoda rady guvernérů byla očekávána až na konci léta, ale přišla již nyní, což samo o sobě může mírně snižovat nejistotu ohledně dalšího vývoje stále silně expanzivní měnové politiky. Tematické rozpětí ECB se rozšiřuje do nevídaných rozměrů, když se nově týká i posuzování dopadů změny klimatu. I to bude předmětem diskuzí s konkrétním dopadem do ekonomiky a finančního sektoru.

Z pohledu finančního trhu je ale nejzajímavější úprava inflačního cíle. Podle očekávání ECB již nebude mířit těsně pod 2 % inflaci, nýbrž přímo na 2 %. To usnadní komunikaci měnové politiky. ECB prezentuje tento cíl jako symetrický. Takže by měla stejně bránit podstřelování i přestřelování tohoto cíle. Nicméně podstatnou změnou je to, že ECB se bude rozhodovat na základě kontextu. V situaci, kdy se měnověpolitické úrokové sazby nacházejí blízko bodu, odkud už nemají kam klesat, by tak ECB mohla ponechat uvolněnější měnovou politiku i s prognózou inflace rostoucí na přechodné období nad dvouprocentní cíl.

V souhrnu se tedy ECB přiklání k mírně vyšší inflaci, i když jedna z důležitých změn je zahrnutí nákladů na bydlení do sledovaného cenového indexu. Takový index bude oproti současnému mírně vyšší. Je ovšem relevantní námitkou, že ani při stávající strategii ECB neuvolňuje měnovou politiku dostatečně na to, aby svého cíle dosáhla. Změna ve strategii by ale mohla mít na rozhodování centrálních bankéřů důležitý vliv. Zda to bude stačit, je otázkou, na kterou včera zveřejněná strategie neodpovídá. Ostatně i v případě amerického Fedu, který má revizi cíle již přes půl roku za sebou, nejistota ohledně cílované inflace přetrvává.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

9. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.023 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál