Martin Gürtler: ECB nově cílí na rovná dvě procenta

Martin Gürtler: ECB nově cílí na rovná dvě procenta

Dnešní kalendář je téměř prázdný a nabídne pouze data italské průmyslové produkce. Její květnový vývoj pravděpodobně příliš neoslní, stejně jako tomu bylo v ostatních evropských státech. Na finančních trzích je v posledních dnech zřejmý nárůst rizikové averze, který souvisí se zvyšujícím se počtem nových případů onemocnění covid-19 ve velkém počtu zemí. Tržní úrokové sazby tak včera pokračovaly v poklesu a směrem dolů již zamířily také akciové trhy. Společné měně evropského kontinentu včera ke slabším hodnotám pomohlo překvapivě brzké ohlášení nové měnově politické strategie od ECB, která nyní bude cílit inflaci na rovná dvě procenta. Pro trhy je to holubičí signál o tom, že výrazně uvolněná politika ECB bude ještě nějakou dobu pokračovat.

Evropský průmysl brzdí chybějící vstupy do výroby

Dnešek toho z hlediska nově zveřejněných makroekonomických dat moc nenabídne. Zveřejněn bude v podstatě pouze květnový vývoj průmyslové produkce v Itálii, kde očekáváme snížení meziměsíčního růstu z 1,8 % na 0,3 %. Hlavní bariérou dalšího růstu produkce v průmyslu je aktuálně nedostatek některých výrobních komponent, který je kritický zejména ve výrobě automobilů, kde se nedostává čipů. Utlumený vývoj tak v květnu vykázal také průmysl v ostatních evropských státech – v Německu průmyslová produkce klesla meziměsíčně o 0,3 %, stejně tak ve Francii, v ČR pak byl zaznamenán dokonce pokles o 3,6 %. Údaj za celou eurozónu bude zveřejněn příští týden.

Prodej zboží a služeb podpořilo rozvolnění restrikcí

Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v květnu vzrostly meziměsíčně o výrazných 7,3 %, když se projevil vliv opětovného otevření obchodů. V meziročním vyjádření činil růst 8,1 %, zatímco analytici v průměru odhadovali pouze 3,0 %. Pozitivní zprávou je také to, že objem maloobchodních tržeb byl v květnu mírně vyšší než na začátku roku 2020 a dosáhl tak předkrizové úrovně. Rostly především tržby za prodej nepotravinářského zboží, jenž se oproti dubnu zvýšily o 11,8 %. Naopak tržby za prodej automobilů klesly meziměsíčně o 1,3 %, nejspíše vlivem nedostatečné nabídky způsobené chybějícími vstupy do výroby. V oblasti služeb bylo rozvolnění restrikcí patrné na tržbách hotelů a restaurací. Tržby za ubytování vzrostly meziměsíčně o 53,9 % a za stravování o 37,8 %. Celkové tržby za prodej služeb se však v květnu zvýšily pouze o 0,4 %, a to v důsledku meziměsíčního poklesu v oblasti ICT a dopravy. Za předkrizovou úrovní však celé odvětví služeb i nadále zaostávalo, když květnový objem tržeb činil zhruba 90 % úrovně z ledna 2020.

Maďarská inflace v červnu dále zrychlila a překvapila tak finanční trh, který naopak očekával její mírné snížení. V meziročním vyjádření růst spotřebitelských cen zrychlil z 5,1 % na 5,3 %, zatímco trh čekal 4,9 %. Jádrová inflace vzrostla z 3,4 % na 3,8 % a byla nejvyšší za posledních 16 let. Celková inflace tak zůstává výrazně nad čtyřprocentní horní hranou tolerančního pásma maďarské centrální banky a podle jejího viceguvernéra Viraga tak není důvod, proč nadále nepokračovat se zpřísňováním měnové politiky.

Evropská centrální banka oznámila změny ve způsobu provádění měnové politiky dříve, než se čekalo. Včerejší oznámení je tak vyústěním zhruba rok a půl trvající revize celkové měnově politické strategie. Hlavní viditelnou změnou je úprava inflačního cíle, a to z předchozího vágního vymezení ve formě inflace pod avšak stále blízko dvou procent, na nynější rovná 2 %. ECB však zároveň dodává, že je ochotna dočasně tolerovat mírně vyšší inflaci. Centrální banka bude nyní také při analýzách vývoje spotřebitelských cen více akcentovat vývoj nákladů na bydlení. Nová strategie začne platit od následujícího měnově politického zasedání, které je na programu 22. července. Pro finanční trhy jsou včerejší slova zaznívající z ECB holubičím signálem, značícím pokračovaní výrazně uvolněné měnové politiky. Euro tak vůči dolaru oslabilo o 0,6 % a německý desetiletý dluhopis se dostal na tříměsíční minimum poblíž -0,3 %.

Rostoucí averze vůči riziku včera doputovala také na akciové trhy, které v průběhu evropského obchodování ztrácely kolem 2 %. V poklesu pokračovaly výnosy na dluhopisových titulech. Výnos na americkém desetiletém dluhopisu se tak dostal pod 1,3 %, kde se nacházel naposledy v polovině února. Na pokles tržních úrokových sazeb a akcií působí především obavy investorů ohledně opětovně rostoucího počtu nových případů nemoci covid-19 ve velkém počtu zemí. Negativní sentiment je zřejmý především vůči rozvíjejícím se trhům, mezi které patří i ty středoevropské. Koruna tak včera znovu oslabila a vůči euru se dostala nad 25,90 CZK/EUR a je tak nejslabší za poslední přibližně dva měsíce. Ztráty se nevyhnuly ani maďarskému forintu a polskému zlotému.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

9. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1461 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál