Jan Vejmělek: Oživení ekonomiky se po rozvolnění podepsalo na poklesu nezaměstnanosti

Jan Vejmělek: Oživení ekonomiky se po rozvolnění podepsalo na poklesu nezaměstnanosti

Situace na trhu práce se během června dále zlepšila. Podíl nezaměstnaných klesl z květnových 3,9 % na 3,7 %. Jedná se o nejnižší hodnotu za posledního tři čtvrtě roku. Během června klesl počet nezaměstnaných o 12,5 tisíce. Oproti loňskému červnu je nezaměstnaných pouze o necelé čtyři tisíce více.

Problém s nedostatkem zaměstnanců se vrací zpět. Vládní program Antivirus úspěšně zamezil vzestupu nezaměstnanosti a zhoršení výdělkové situace většiny českých domácností. Během druhého čtvrtletí rychlé rozvolňování protiepidemických opatření a otevírání zavřených sektorů, zejména služeb, znamenalo, že pokles nezaměstnanosti byl patrný po celé republice, nižší čísla hlásí všech 77 okresů.

I nadále panuje výrazný převis volných pracovních míst, kterých je aktuálně více než 355 tisíc. Jenom během června jich přibylo 9 tisíc. Oproti loňskému červnu je volných míst více o téměř 21 tisíc. Problémem je nesoulad nabídky práce a poptávky po ní, který bude díky strukturálním změnám, ke kterým v souvislosti s pandemickou situací bude docházet, i nadále přetrvávat či se dokonce prohlubovat. To na jedné straně bude znamenat, že tlaky na růst nezaměstnanosti budou omezené, zrovna tak ale další rychlé snižování nezaměstnanosti k hodnotám před pandemií není příliš reálné.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

9. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2316 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál