Michal Brožka: Návrat lidí do obchodů pokračuje

Michal Brožka: Návrat lidí do obchodů pokračuje

Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v květnu oproti dubnu vzrostly o 7,3 %. To bylo silně nad naším očekáváním 3,6 %. Je jasné, že důvodem silného výsledku je rozvolňování protipandemických opatření. Od těch jsme si slibovali silnější růst tržeb už v dubnu, ale to se nestalo. Květen ale vše dohnal a ještě si přisadil. Meziroční tempo růstu mírně zrychlilo na 8,1 % z předchozích 7,3 %. To bylo vysoko nad všemi odhady, které ukazovaly na růst kolem 3 %. Po očištění o kalendářní vlivy činí meziroční tempo růstu 5,8 %. Nejvyšší nárůsty jsou pozorovány především tam, kde před tím došlo k výraznému omezení například v prodeji oděvů, obuvi a kosmetiky. Rychlý růst ale pozorujeme i v prodejích počítačového a komunikačního vybavení a tempo růstu prodejů přes internet setrvává na meziročně silném tempu poblíž 15 %.

Zatímco v dubnu zklamaly tržby bez zahrnutí prodeje aut a motoristický segment zazářil, v květnu tomu bylo naopak. Prodeje a opravy aut v květnu meziměsíčně klesly o 1,3 %, zatímco i zde jsme s ohledem na růst registrací aut čekali růst o 1,5 %.

V souhrnu tak celkové maloobchodní tržby v květnu vykázaly růst o 16,5 %, což bylo stále necelé procento nad naším odhadem i očekáváním trhu. Ačkoliv prodeje aut zklamaly, v souhrnu zveřejněné údaje dokládají sílu oživení spotřebitelské poptávky po rozvolnění protipandemických opatření.

Rozvolňování epidemických opatření a zvýšení spotřebitelské důvěry indikuje pokračování expanze maloobchodních tržeb, ovšem již pomalejším tempem, i v nejbližších měsících. Úroveň maloobchodních prodejů se již nachází na předpandemických úrovních. Naše dubnová prognóza pro letošek počítala s růstem maloobchodu bez zahrnutí prodeje aut kolem 1 %, ale rychlost odstraňování protipandemických opatření ukazuje, že by to mohlo být spíše o procento či dvě výš.

Z hlediska koruny jde o mírně pozitivní údaje, nicméně ta je nyní spíše pod vlivem negativního sentimentu vůči emerging markets.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

8. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1106 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál