Michal Brožka: ECB odkryje změny ve strategii

Michal Brožka: ECB odkryje změny ve strategii

Evropská centrální banka dnes bude oficiálně komunikovat chystané změny ve strategii včetně redefinice inflačního cíle. Ve střední Evropě by zveřejněná data měla ukázat mírné zpomalení inflace v Maďarsku. V ČR bychom měli vidět statistiku rychle expandujících tržeb v maloobchodu. Polská centrální banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny.

 

Český maloobchod vykáže po rozvolnění silný růst

Hlavní událostí dneška bude zveřejnění výsledků revize strategie ECB ve 13:00 a ve 14:30 ji na tiskové konferenci představí Christine Lagarde. Již včera večer pronikly neoficiální zprávy o tom, že nový inflační cíl již nebude mířit těsně pod 2 %, nýbrž přímo na 2 % a současně ECB umožní jeho přestřelování. Ač je to spíše malá změna v cíli, znamená to z hlediska měnové politiky delší setrvání v uvolněné podobě či její větší uvolnění. Z pohledu trhu to zjednodušeně znamená nižší reálné úrokové sazby a slabší euro. Detaily ale nejsou známy a jejich zveřejnění může mít na trh významný vliv. Problematická může být především definice přestřelování, která je mimochodem od změny inflačního cíle doposud nejasná i v případě amerického Fedu. Kromě změn v měnové politice budou prezentovány i ostatní změny ve strategii ECB včetně interakce s fiskální politikou, klimatické změny a další globální témata. V Evropě budou za pozornost stát data ze zahraničního obchodu Německa za květen, nicméně ta v sobě odrazí již včera zveřejněný slabší výkon průmyslové výroby a z pohledu finančního trhu by nemělo jít o kurzotvorný údaj. V USA dnešní kalendář nabízí jen týdenní statistiky z trhu práce.

Inflace je nyní silně sledovanou veličinou prakticky všude a pozornost tak v regionu upoutá i dnešní zveřejnění cenového vývoje v sousedním Maďarsku za červen. Zde trh počítá se zmírněním růstu cen na 0,2 % meziměsíčně a 4,9 % meziročně. Údaj má potenciál ovlivnit spekulace na rychlost zvyšování úrokových sazeb v Maďarsku a v případě většího překvapení i v ČR. V Polsku dnes zasedá centrální banka, ale zde se se zvýšením sazeb počítá až v dalších měsících. Na domácí půdě dnes statistici zveřejní údaje o maloobchodních tržbách v ČR za květen. Na rozdíl poklesu průmyslu, lze u tržeb v obchodech očekávat růst z důvodu rychlého rozvolnění protipandemických opatření. Za květen tak odhadujeme nárůst tržeb maloobchodu bez zahrnutí prodeje a oprav aut o silných 3,6 % meziměsíčně (SWDA). To by s ohledem již rostoucí srovnávací základnu z minulého roku znamenalo zpomalení na meziroční tempo 2,9 % z předchozích 7,5 %.

Průmyslová výroba v SRN i ČR škobrtla

Akciovým trhům se včera dařilo a převažoval jejich mírný růst v USA i v evropských zemích. Dařilo se ale i dluhopisům USA i Německa, kterým prospívá pokles inflačních očekávání. Zveřejnění zápisu z minulého jednání amerického Fedu sice potvrdilo rostoucí optimismus centrálních bankéřů, ale ti stále s ohledem na velkou nejistotu prokazovali neochotu komunikovat budoucí ústup z programu nákupu aktiv. Americký dolar pokračoval v posilování proti euru, k čemuž mohly přispět i zprávy o vrcholících změnách ve strategii ECB. Z nově zveřejněných dat dnes upoutalo publikování výsledku průmyslové výroby v Německu. Ta v květnu meziměsíčně klesla o 0,3 %, když se čekal růst o 0,5 %. V rámci nejistoty jde o velmi malé překvapení, které je navíc tlumeno vzestupnou revizí předchozího měsíce. Zveřejnění prognózy Evropské komise pro země EU přineslo dle očekávání vzestupnou revizi HDP pro letošní rok a minimální změny pro rok příští. V případě EU tak EK očekává letos růst HDP o 4,8 % a v příštím roce o 4,5 %. Pro Českou republiku pak pro letošek 3,9 % pro příští rok rovněž 4,5 %.

Včera zveřejněná data v ČR především potvrdila, že výrobci mají setrvalý problém se subdodávkami a patrné je to především ve výrobě automobilů. Oproti odhadům tak v květnu jak průmyslová výroba, tak zahraniční obchod vykázaly meziměsíční zhoršení, ačkoliv pohled na meziroční údaje stále ukazuje silný růst daný nízkou srovnávací základnou. Podobný obrázek lze očekávat v dalších měsících, což znamená rostoucí poptávku, kterou producenti budou dobíhat se zpožděním tak, jak jim dovolí subdodávky do výroby. Na meziměsíční bázi jsme v květnu viděli růst stavební výroby, ale to je z pohledu finančního trhu druhořadý údaj. Česká koruna pod vlivem sílícího dolaru proti euru a snížení úrokových sazeb oslabila o 0,5 % na 25,79 CZK/EUR, přičemž ve zveřejněných datech z průmyslové výroby a zahraničního obchodu těžko mohla najít oporu. Oslabily i ostatní středoevropské měny.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

8. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.145 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál