Michal Brožka: Průmysl silně trápí nedostatek komponent

Michal Brožka: Průmysl silně trápí nedostatek komponent

Průmyslová produkce v květnu meziměsíčně klesla o výrazných 3,6 %. Důvodem poklesu je nedostatek dílů a surovin do výroby, a to především ve výrobě automobilů. Právě z důvodu nižší produkce aut jsme počítali s meziměsíčním poklesem průmyslu kolem 1 %, ale realita byla ještě slabší. Pohled na meziroční údaje málokdy tak dobře jako tentokrát maskuje poslední vývoj. V meziročním vyjádření výroba v květnu přidala 32,3 %. Vysoký růst je stále dán srovnáním s minulým rokem, kdy byl průmysl do velké míry uzavřen. To bylo mírně pod naším odhadem 34,0 % a pod mediánem trhu 34,9 %. O vysoké nejistotě odhadů ale svědčí jejich široký rozptyl jdoucí od 30 % do 45 %.

Po očištění o meziroční výhodu v počtu dvou pracovních dnů navíc činil meziroční růst 25,3 % po předchozím tempu 55,1 %. Jak již bylo řečeno, meziroční srovnání je ovlivněno nízkou srovnávací základnou z minulého roku. Nepřekvapí proto, že navzdory květnovému meziměsíčnímu poklesu je výroba automobilů největším tahounem s meziročním příspěvkem 8,5 procentního bodu.

Potíže v subdodávkách budou přetrvávat i v dalších měsících a budou omezovat výkon průmyslu. Naopak směrem vzhůru jej bude táhnout rostoucí poptávka a zakázky. O expanzi výroby nasvědčuje i vývoj předstihových indikátorů a důvěry podnikatelů.

Naše prognóza pro letošek počítá s růstem průmyslu kolem 9 %. Poslední vývoj ale spíše ukazuje, že by celoroční výsledek mohl být v lehce dvojciferných číslech.

Z pohledu finančního trhu jsou dnes zveřejněné údaje zklamáním dokládajícím potíže výrobců. Z hlediska směřování měnové politiky ale pravděpodobně mnoho nezmění. V srpnu počítáme s dalším zvýšením úrokových sazeb.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

7. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2088 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál