Martin Gürtler: Stavební produkce vzrostla v květnu meziměsíčně o 3 %

Martin Gürtler: Stavební produkce vzrostla v květnu meziměsíčně o 3 %

Stavební produkce v ČR po očištění o vliv sezonnosti a rozdílného počtu pracovních dní vzrostla v květnu meziročně o 4,4 %, po předchozím poklesu o 4,2 %. Vliv na to sice částečně měla nízká srovnávací základna loňského roku, pozitivní zprávou však je, že výroba v oblasti stavebnictví rostla také meziměsíčně, a to o výrazná 3 %. O přibližně tři procenta meziměsíčně rostlo jak pozemní, tak i inženýrské stavitelství.

Ve stavebnictví tak zřejmě silně zapůsobilo květnové významné rozvolnění protiepidemických restrikcí a možná i příchod teplejšího počasí. Domácnosti tak mohli začít realizovat plánované opravy a úpravy svých obydlí, které během pandemie odkládaly. Ještě silnější však pravděpodobně byl vliv obnovené poptávky firem po investicích. Ty podle národních účtů rostly mezičtvrtletně již v prvním čtvrtletí a lze předpokládat, že s klesající nejistotou kolem pandemie a se snižujícími se restrikcemi pokračoval růst soukromých investic také v druhém čtvrtletí. Na vyšší investiční aktivitu firem bude pravděpodobně navíc působit pokračující nedostatek pracovních sil.

Pozitivním signálem pro následující měsíce je pokračující růst počtu stavebních povolení, jenž se meziměsíčně zvýšily o 10 % a oproti loňsku byly vyšší o 15 %. Omezujícím faktorem dalšího růstu stavební produkce však může být již zmíněný nedostatek pracovních sil, případně také nedostatek stavebního materiálu.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

7. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0748 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál