Jan Vejmělek: Rozvolnění covidových restrikcí pomáhá dynamice zahraničního obchodu

Jan Vejmělek: Rozvolnění covidových restrikcí pomáhá dynamice zahraničního obchodu

Bilance zahraničního obchodu skončila v květnu s přebytkem 6,3 mld. Kč. Z pohledu tržních očekávání se jednalo o poměrně výrazné zklamání. Tržní medián počítal se zvýšením přebytku z dubnových 19,3 mld. Kč na 25,3 mld. Kč. Nejpesimističtější odhad činil i tak vysokých 20,0 mld. Kč.

Oproti loňskému květnu je letošní bilance o 6,9 mld. Kč lepší. Loňský květen byl ale poznamenán v podstatě paralýzou zahraničního obchodu kvůli covidovým restrikcím. Nepřekvapí tak, že na meziročním zlepšení se nejvýrazněji podílel obchod s motorovými vozidly, elektronikou či strojírenskými výrobky.

Za prvních pět měsíců letošního roku se přebytek mezi vývozy a dovozy zvýšil o výrazných 79,9 mld. Kč na 92,3 mld. Kč. Vývozy jsou meziročně vyšší o 26,3 %, dovozy pak o 20,5 %. Aktuálně se ale trendy začínají lámat s tím, jak ekonomika opouští covidovou recesi a dostává se do fáze oživení.

Z pohledu zahraničněobchodní bilance loňský veleúspěšný rok je definitivně za námi. Rekordnímu přebytku ve výši 181,4 mld. Kč dopomohla hlavně covidová recese a výrazné omezení dovozů. Naopak zejména díky rezistentnímu průmyslu se vývozy relativně držely. Letošní rok je jednoznačně ve znamení ekonomického oživení, což se projeví ve vyšším nárůstu spotřebních i investičních dovozů. Letošní přebytek tak odhadujeme na 145 mld. Kč.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

7. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2841 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál