Michal Brožka: Výrobní aktivita v ČR na novém rekordu

Michal Brožka: Výrobní aktivita v ČR na novém rekordu

Index nákupních manažerů v červnu vzrostl na nový historický rekord 62,7 bodu. To bylo nad očekáváním trhu (62,1 b.), ale mírně pod naším odhadem (63,0 b.). Výrobní aktivita se tak ještě více přiblížila protějškům v eurozóně, kde index dosahuje ještě o něco výše. Příběh zůstává obdobný jako v minulých měsících. Na aktivitu příznivě doléhá uvolnění protipandemických opatření a růst důvěry v budoucnost. Roste výroba a zakázky, ale přetrvávající narušení subdodávek omezuje produkční kapacity, prodlužuje dodávky a tlačí na růst cen. Vyšší ceny vstupů se firmy snaží přenášet na zákazníky a zdražování na výstupech je údajně nejrychlejší od ledna 2003. Podle zprávy PMI zrychlil i růst zaměstnanosti.

Problémy v dodavatelských řetězcích pravděpodobně přetrvají i ve druhé polovině roku, v příštím roce by mohlo docházet ke zlepšení. Budoucí vývoj je samozřejmě stále velmi nejistý, nicméně letošní výkon průmyslu by s ohledem na dosavadní vývoj a ústup epidemie mohl dosáhnout cca 11 %. Naše dubnová prognóza indikovala zhruba 9 %, nicméně vývoj ekonomiky i pandemie je od té doby příznivější. Index PMI i zveřejněná data o HDP za první čtvrtletí ukazují šanci na příznivější ekonomický vývoj v letošním roce. Rizikem stále zůstává pandemie, nicméně zdá se, že větším limitem budou nyní opožděné subdodávky.

Česká koruna po zveřejnění dat mírně posílila, což ale to bylo spíše způsobeno globálními vlivy. I když je pravdou že i indexy PMI v sousedním Polsku i Maďarsku vykázaly rovněž silný nárůst.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

1. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2118 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál