František Táborský: Tlak na hlubší deficit státního rozpočtu polevuje

František Táborský: Tlak na hlubší deficit státního rozpočtu polevuje

Stát hospodařil za prvních šest měsíců letošního roku s deficitem 265,1 mld. Kč. Celkové příjmy vzrostly meziročně o 1,9 % a výdaje o 9,3 %. Meziměsíční prohloubení deficitu dosáhl pouze 10 mld. Kč, což je spolu s loňským červencem nejnižší hodnota od vypuknutí pandemie. Na tom se podílela zejména příjmová strana opět v čele s přímými daněmi. Zásadní položkou byla pololetní záloha na dani z příjmu právnických osob, která překonala očekávání Ministerstva financí a inkaso za celé první pololetí dosáhlo 90 % celoročního plánu. Vyšší příjmy zaznamenala i daň z příjmu fyzických osob a pojistné. Naopak i nadále výrazně zaostává výběr DPH a spotřebních daní. To by se však podle nás mělo změnit v druhé polovině roku, kdy už by ekonomika měla růst. Celkově ale již nyní vláda získala o 16,2 mld. Kč více oproti plánu ministerstva.

Výdajovou stranu stále nejvíce zatěžují transfery podnikatelskému a municipálním sektorům pod kterými se schovávají covidové programy na podporu ekonomiky. Do velké míry je však považovat za vyčerpané a v druhé polovině roku se nebudou opakovat. Na druhou stranu by se měly více rozjet investiční výdaje, které tradičně v první polovině roku zaostávají. Doposavad bylo utraceno necelých 60 mld. z plánovaných 187,5 mld. Kč. Prozatím tempo čerpání odpovídá průměru předchozích let, tudíž lze předpokládat, že by ambiciózní plán mohl být naplněn. Celkově tak výdajová strana předbíhá plán ministerstva o 31,2 mld. Kč.

Podle našich očekávání tlak na prohlubování deficitu státního rozpočtu v polovině roku slábne. Ačkoli naše prognóza počítala s vyšším daňovým inkasem oproti plánu Ministerstva financí, zejména daň z příjmu právnických osob je pozitivním překvapením. V druhé polovině roku by ekonomika měla podpořit i další daňové položky a zároveň poleví tlak na výdajovou stranu. I nadále tak počítáme s výsledným deficitem státního rozpočtu ve výši 400 mld. Kč. Rizikem však zůstávají blížící se volby, které by mohly přinést nové výdaje a prohloubení deficitu v naší prognóze.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

1. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3958 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál