Analýzy ze Spořky: České dluhopisy nadále atraktivní. Konec růstu covidových nad-úspor.

Analýzy ze Spořky: České dluhopisy nadále atraktivní. Konec růstu covidových nad-úspor.

Dle nových údajů ministerstva financí byl podíl nerezidentů na celkové držbě českých státních dluhopisů i na konci května stále lehce nad 30 %, tedy tam, kde kolísá už rok.

České „govies“ samozřejmě nesou zřetelně vyšší výnosy než, dejme tomu, dluhopisy kterékoli země eurozóny. Rozdíl ve výnosech lze ale do značné míry vysvětlit odlišnými očekáváními ohledně dalšího vývoje měnové politiky ČNB (brzké a rychlé zvyšování sazeb) versus ECB (zvyšování sazeb až někdy kolem roku 2024).

A v tomto světle lze brát zájem nerezidentů o české vládní cenné papíry jako známku toho, že se nadále žádného katastrofálního rozvalu českých veřejných financí nebojí. Což samozřejmě neznamená, že tento rozval nepřijde. Žádnou větší obavu nicméně nesignalizovala ani zbrusu nová zpráva ze světa ratingů, kterou je hodnocení České republiky z dílny agentury Fitch. Toto hodnocení mj. uvádí: „despite a more expansive than previously anticipated fiscal policy in the near term, we expect the authorities to return the government debt ratio to a downward trajectory in the medium term.“

Ne že by pověst ratingových agentur byla (přinejmenším od událostí kolem roku 2008) bez poskvrny. Ale zkrátka to vypadá, že cizina je ohledně české fiskální budoucnosti optimističtější než mnozí domácí pozorovatelé.

Konec růstu covidových nad-úspor

Populárním analytickým sportem minulých několika čtvrtletí bylo odhadovat, o kolik jsou skutečné úspory domácností – aproximované zůstatky na bankovních účtech – vyšší (ať už kvůli nemožnosti utrácet, nebo neochotě utrácet), než by byly, kdyby nebylo pandemie a s ní souvisejících ekonomických restrikcí.

Nuže tento sport vchází do nové fáze: soudě dle nových čísel ČNB covidové nad-úspory letos v květnu poprvé od loňského léta nestouply, ba dokonce mírně klesly (aspoň v mé metodice, která jako onen normál bere mzr. růsty v roce 2019) – viz poslední zelený sloupec v grafu. Vysvětlení je nasnadě: právě v květnu došlo k uvolnění restrikcí v maloobchodě a službách.

Zdroj informací

Česká spořitelna, a.s.

Datum

1. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3227 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál