Klára Dostálová: Mobilní týmy úředníků vyrazí do terénu

Klára Dostálová: Mobilní týmy úředníků vyrazí do terénu

Žádosti o finanční dotaci z programu „Živel“ pomohou v místě katastrofy vyplnit úředníci Státního fondu podpory investic. Peníze na rekonstrukci a obnovu obydlí tak lidé získají v nejkratší možné lhůtě a bez zbytečné byrokracie. V rámci až dvoumilionové dotace na výstavbu nového obydlí dle demoličního výměru mohou lidé požádat o okamžitou zálohu na demolici nebo projektovou přípravu ve výši až 500 tis. Kč.

„Vyčerpaní lidé nemají čas na papírování, navíc peníze potřebují téměř obratem. Proto budou už od pátku na místě mobilní týmy úředníků ze Státního fondu podpory investic. Lidem bude stačit zatím jen doklad totožnosti a fotodokumentace na mobil. Úředníci jim pomohou s vyplňováním formuláře, aby měli finance na bydlení co nejdříve. Stejně tak jim poradí a odpoví na veškeré dotazy spojené s dotací,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Mobilní týmy úředníků ze Státního fondu podpory investic (SFPI) budou fungovat většinou v zázemí místních krizových štábů. Orientační rozpis míst a časů:

Mobilní týmy Morava

2. července 2021 odpoledne – Hrušky

3. července 2021 dopoledne – Pánov

celý den - Hodonín

odpoledne – Lužice

4. července 2021 celý den – Mikulčice

5. července 2021 celý den – Moravská Nová Ves

6. července 2021 dopoledne – Hrušky

odpoledne – Lužice

Mobilní tým Stebno

3. července 2021 od 9.00 do 14.00 – Stebno

Harmonogram přítomnosti mobilních týmů SFPI bude aktualizován zde.

Informace k dotaci pro občany z programu Živel ze Státního fondu podpory investic (SFPI) i programu pro starosty Obnova obecního a krajského majetku po živelní pohromě zde.

Pomoc lidem

Dotační program Živel Státního fondu podpory investic: Lidé z něj mohou získat dotaci až 2 miliony korun a další až 3 miliony formou výhodného úvěru úročeného 1 % až na max. 30 let. Lidé mohou tyto peníze využít na opravy, demolice, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti v případě, že poškozený dům musí být odstraněn. V případě nové výstavby obdrží poškozený okamžitě zálohovou dotaci ve výši 500 tis. Kč, ze které lze hradit demolici a projektovou přípravu. Další čerpání proběhne na základě předložených dokladů, které se standardně budou proplácet do 10 dnů. Žádosti začne přijímat Státní fond podpory investic 2. července 2021.

Pomoc obcím

Dotační program Obnova obecního a krajského majetku je určen na opravu majetku obcí a krajů poškozeného živelní pohromou: Žádosti o dotaci a investiční záměr bude schvalovat Ministerstvo pro místní rozvoj. Obce a kraje mohou předkládat i neproplacené faktury, nemusí tedy nic financovat předem. Dotace lze využít na opravy místních komunikací, chodníků, mostů, lávek, kulturních domů, škol, školek, sportovišť a veškeré další obecní či krajské infrastruktury. Obce budou moci získat dotace až do výše 90 % skutečně vynaložených nákladů, kraje až 50 %. Pokud výše vlastních nákladů všech akcí obce přesáhne 20 % obecního rozpočtu za rok 2021, může obec požádat ministryni pro místní rozvoj o výjimku na úhradu vynaložených uznatelných nákladů ve výši 100 %. V případě, že oprava není možná, lze dotaci využít i na pořízení nového majetku. Ministerstvo má pro žadatele připraveno 420 mil. Kč.

Zdroj informací

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Datum

30. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1401 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál