Vladimír Holovka: Zvýšení úrokových sazeb ČNB – česká ekonomika se obnovuje rychleji

Vladimír Holovka: Zvýšení úrokových sazeb ČNB – česká ekonomika se obnovuje rychleji

Zvýšením klíčových sazeb vysílá ČNB signál, že se česká ekonomika obnovuje rychleji, než se předpokládalo a na druhou stranu stále přetrvávají mírné lokální proinflační tlaky.

Pro běžné spotřebitele tato změna není bezprostředně zásadní, aby ji ihned pozorovali na spotřebitelských cenách nebo svých mzdách. Co však pro běžného občana znatelné bude, tak je kurz koruny vůči euru a dolaru. Koruna vůči těmto měnám bude patrně nadále posilovat, což může být dobrá zpráva pro ty, kteří zamýšlí směnit své koruny do zahraničních měn během letních měsíců. Neočekávejme ale nějaký zásadně příznivější kurz.

Z pohledu reálné ekonomiky povede zpřísňování měnových podmínek, tedy vyšší úrokové sazby, k mírnému tlumení realizace různých investičních projektů. Banky totiž růst úrokových sazeb samozřejmě promítají do svých sazeb hypoték, investičních a také spotřebitelských úvěrů. V této oblasti tedy v následujícím období můžeme a budeme pozorovat růst sazeb, a tedy určitého zpřísnění dostupnosti hypoték, investičních úvěrů a v neposlední řadě také spotřebitelských úvěrů. Éra ultralevného financování pro české občany zdá se končí.

Celý svět se zároveň nyní potýká s komplikacemi v rámci dodavatelských řetězců, což se promítá do vyšších cen některých výrobků. Jedná se ale patrně o přechodný jev, na který měnová politika ČNB až tolik reagovat nemusí a ani neumí. Na druhou stranu český trh práce podle ČNB nadále vykazuje prvky přehřívání, které díky masivním fiskálním stimulům významně nezmírnila ani pandemie koronaviru. Dokládají to stále vyšší počty volných pracovním míst, než počty nezaměstnaných. Na rozdíl od ostatních světových centrálních bank má ČNB mandát výhradně na cenovou stabilitu, tedy v tomto ohledu se jeví normalizace úrokových sazeb od nuly na „běžnou“ úroveň jako zodpovědný krok. Musíme si uvědomit, že horizont dopadu změn úrokových sazeb se do reálné ekonomiky promítá s časovým zpožděním 12 až 18 měsíců. ČNB tedy současným zvyšováním sazeb již mírně brzdí českou ekonomiku na tomto časovém horizontu. Guvernér bankovní rady ČNB Jiří Rusnok na tiskové konferenci dokonce potvrdil, že podle prognózy je relativně pravděpodobné, že se do konce roku dočkáme ještě dalšího zvyšování sazeb. A s velkou pravděpodobností ne pouze jednou.

Zdroj informací

Vladimír Holovka, obchodní ředitel společnosti XTB

Datum

28. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0652 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál