Michal Brožka: Důvěra v ekonomiku ČR pokračuje v růstu

Michal Brožka: Důvěra v ekonomiku ČR pokračuje v růstu

Podle měření ČSÚ v červnu opět silně vzrostla souhrnná důvěra v tuzemskou ekonomiku. Ke zlepšení došlo jak v případě důvěry spotřebitelů, tak u všech sledovaných skupin podnikatelů. Důvěra v ekonomiku se dostala na předpandemickou úroveň již v květnu a v červnu jsme se posunuli opět výrazně výš. Spotřebitelská důvěra se nachází na úrovních srovnatelných se začátkem roku 2020 a v případě podnikatelů je stejně vysoko jako na konci roku 2018. Na straně podnikatelů došlo v červnu k největšímu zlepšení v případě obchodu a ve službách, což úzce souvisí s rozvolněním epidemických opatření. Silně rostla důvěra i v případě průmyslu, kde dosáhla na úrovně naposledy pozorované před deseti lety. Ve stavebnictví došlo v červnu jen k malému zlepšení a pouze zde se úroveň důvěry stále nachází pod úrovní před pandemií. Rozvolňování opatření zde logicky nemá tak silný a rychlý dopad.

S ohledem na zlepšování pandemické situace je možné, že v dalších měsících uvidíme ještě další, i když už pravděpodobně mírnější zlepšení indexů důvěry v ekonomiku. Pozitivní vývoj důvěry koresponduje s naším odhadem letošního růstu ekonomiky o 3,4 %. Nicméně nejistota pramenící z pandemie je stále i přes znatelný pokles vysoká.

Česká koruna nemá důvod na dnes zveřejněná data reagovat. Pozitivně na ní zapůsobilo včerejší zasedání ČNB a v nejbližším období ji kromě spekulací na další zvyšování sazeb ze strany naší centrální banky bude ovlivňovat výhled na politiku amerického Fedu.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

28. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1746 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál