Michal Brožka: Podnikatelská důvěra v Německu má šanci na další zlepšení

Michal Brožka: Podnikatelská důvěra v Německu má šanci na další zlepšení

Index podnikatelské důvěry institutu Ifo by za červen měl ukázat další zlepšení, a to zejména v subindexu očekávání s tím, jak pokračuje rozvolňování protipandemických opatření. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA za květen by měly po dubnovém poklesu vykázat silný růst tažený poptávkou a nízkým stavem zásob. Z Fedu by mohla zaznít další jestřábí slova. Začíná jednání Evropské rady. Český finanční trh bude ještě vstřebávat včerejší zvýšení sazeb ČNB, přičemž data o vývoji důvěry spotřebitelů i podnikatelů za červen pravděpodobně ukážou další zlepšení.

Česká ekonomická důvěra na vzestupu

Po včera zveřejněném nárůstu indexů PMI v eurozóně za červen by dnes mělo následovat i zveřejnění rostoucího indexu podnikatelské důvěry Ifo v Německu. Celkový index by se měl dostat nad psychologických 100 bodů poprvé od dubna 2019. Příznivý vývoj pandemie navíc ukazuje slušnou šanci na dobrý vývoj předstihových indikátorů během léta, i když se kvůli potížím v subdodávkách a na pracovním trhu nemusí plně promítnut do „tvrdých“ dat.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA za květen vykáží pravděpodobně slušný růst tažený rostoucí poptávkou a nízkým stavem zásob. Na rozdíl od dubna lze tentokrát čekat i růst v odvětví dopravních prostředků. V Evropě dnes začne dvoudenní zasedání Evropské rady, přičemž na programu je opět bankovní unie a také doporučení Evropské komise k fiskální politice. Převratné věci se ale nečekají. Pro finanční trh by mohlo být zajímavější vyjádření členky ECB Isabely Schnabel a především pak Jamese Bullarda z amerického Fedu, který často nešetří jestřábími výroky. Ostatně jestřábí výroky z Fedu hýbaly finančním trhem i včera.

Český finanční trh ještě bude vstřebávat včerejší zasedání ČNB. Kromě samotného zvýšení úrokových sazeb dle našeho názoru vyslala centrální banka jasný signál o ochotě pokračovat v utahování měnové politiky. Pokud tedy nenastane nějaké citelné zhoršení pandemie, které by omezilo ekonomickou aktivitu, pak pravděpodobně na následujících zasedáních uvidíme další zvyšování úrokových sazeb. Do konce letošního roku tak čekáme zvýšení hlavní repo sazby na 1,0 %, což je blízko tržnímu očekávání. Na konci příštího roku čekáme její úroveň na 2,0 %, což je mírně nad očekáváním trhu. Dnes zveřejněné indikátory důvěry v českou ekonomiku by by měly reflektovat příznivý pandemický vývoj.

ČNB přitáhla měnové šrouby

Česká národní banka včera v souladu s očekáváním většiny finančního trhu zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 25bp na 0,50 %. Nebylo překvapením, že ve prospěch zvýšení hlasovalo pět členů bankovní rady a dva hlasovali pro jejich stabilitu. Nicméně jeden člen hlasoval pro zvýšení o celých 50 bp. Argumentace na tiskové konferenci jasně ukázala, že bankovní rada vnímá jako výrazně snížená rizika související s pandemií. Pro peněžní trh bylo včerejší zasedání jasným signálem o ochotě ČNB pokračovat utahování měnové politiky a tržní sazby tak dál rostly. Zasedání prospělo i české koruně, která včera posílila o 0,4 % k 25,38 CZK/EUR.

Pokračování velmi rychlého oživení evropské ekonomiky včera doložily předběžné výsledky nákupních manažerů z eurozóny za červen. Index výrobního sektoru setrval na extrémně vysoké předchozí úrovni 63,1 bodu, zatímco se čekal pokles. Jeho protějšek z oblasti služeb výrazně vzrostl a kompozitní PMI index se tak vyhoupl na 15ti-leté maximum. Index PMI v USA pozitivně překvapil ve výrobním sektoru, ale za očekáváním zaostal tentokrát v sektoru služeb. Na finanční trhy zapůsobily výroky z americké centrální banky, když Robert Kaplan z Dallaského Fedu uvedl, že ekonomika by mohla dosáhnout stavu, kdy bude na místě snížit program nákupu aktiv dříve, než si lidé myslí. Jeho kolega z Atlanty Raphael Bostic řekl, že se centrální banka může rozhodnout snížit nákupy aktiv v příštích několika měsících. Akciové trhy včera v USA i v Evropě nakonec i přes počáteční nárůst skončily v lehkém záporu. Dolar proti euru v průběhu dne ztrácel, ale nakonec posílil k 1,192 USD/EUR.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

24. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2382 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál