Analýza Central Group: V Praze se připravuje 123 tisíc nových bytů

Analýza Central Group: V Praze se připravuje 123 tisíc nových bytů

Obyvatel Prahy by na průměrný nový byt vydělával 14,9 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. V porovnání šesti měst ze střední Evropy je to nejdéle. Nejrychleji si nový byt pořídí obyvatelé Varšavy, a to za 8,2 roku. Vyplývá to z červnového Indexu dostupnosti bydlení (CG-Index), který pravidelně zpracovává největší rezidenční stavitel v ČR Central Group.

Loni se zdálo, že svítá na lepší časy. Dostupnost bydlení v Praze se mírně zlepšila, když na pořízení průměrného 70metrového bytu stačilo 13,9 ročních mezd. Nyní je dle ukazatele CG-Index ovšem nejhorší za celou dobu sledování. Na nový byt v české metropoli lidé potřebují téměř 15 ročních mezd.

„Dostupnost bydlení klesá ve všech sousedních zemích a jejich metropolích. Praha ale žebříček s velkým náskokem vede a svůj odstup stále zvětšuje. Ještě v roce 2014 Pražan vydělával na stejně velký byt jako dnes o 5 let kratší dobu. Tedy podobně dlouho jako nyní ve Vídni, Varšavě či Berlíně, které nám mohou jít příkladem,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Index dostupnosti bydlení (CG-Index)

Ukazatel, kolik průměrných ročních hrubých mezd je třeba na koupi průměrného 70metrového bytu. Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze je 47.657 Kč, cena průměrného nového 70metrového bytu v Praze 8.505.467 Kč. Index pracuje s daty z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) ministerstva práce a sociálních věcí a vychází z cen, které vyplývají ze společné analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska. Ukazuje daleko přesněji než jiné statistiky situaci vztaženou přímo k Praze, kde je příjmová i bytová situace zcela jiná než ve zbytku republiky.

Růst cen bytů je třikrát rychlejší než růst mezd

Ceny bytů v Praze dlouhodobě rostou výrazně rychleji než mzdy. Zatímco mzdy se od konce roku 2014 zvýšily jen o 32 %, ceny bytů za stejnou dobu vzrostly o 97 %. V nabídkách se nyní pohybují kolem 122 tisíc za metr čtvereční.

„Za stejnou částku 4,3 milionu korun, která v roce 2014 stačila na 70metrový byt, si dnes Pražan koupí jen 35metrový byt. To konkrétně znamená, že zatímco před 7 lety si mohl za tyto peníze pořídit byt 3+kk, dnes mu vystačí jen na 1+kk,“ říká Kunovský. Za poslední rok se ceny bytů zvýšily o 8,5 %, mzdy však pouze o 3,7 %.

Poptávka po bydlení je rekordní

Na růstu cen se podepisuje hned několik faktorů – na jedné straně jsou to zvyšující se náklady kvůli zdražování materiálů, zvyšování cen stavebních prací a pozemků, ale také nedostatek pracovníků, který se ještě prohloubil odlivem zahraniční pracovní síly během pandemie. Na straně druhé stojí obrovská poptávka po bydlení v době nejistoty a levných hypoték, kterou nabídka bydlení v Praze nestíhá pokrývat.

„Poptávka po bydlení je v posledním roce rekordní a nepřestává růst. Lidé kupují nejvíce za celých 27 let, co působíme na trhu. Za první letošní čtvrtletí se v Praze prodalo už 2.100 nových bytů, což je o více než 60 % víc než před rokem. Je to současně nejvyšší počet nových bytů, který se dosud za jedno čtvrtletí v metropoli prodal,“ uvádí Kunovský.

Poptávku podporují velmi levné hypotéky. Banky od ledna do května půjčily lidem na bydlení za více než 179 miliard. To je skoro stejný objem peněz jako za celý rok 2019. Tehdy banky poskytly hypotéky za necelých 182 miliard. Zájem neochladila ani postupně rostoucí úroková sazba hypoték, která v květnu stoupla na 2,06 procenta.

V metropoli se připravuje 123 tisíc nových bytů, povolení má jen zlomek

Počet připravovaných bytů v Praze roste tempem okolo 10 tisíc ročně a developeři jsou připraveni na poptávku reagovat. Sítem povolování ale každoročně v průměru propadne jen necelá třetina tohoto množství. Zásoba bytů čekajících na schválení tak neustále roste.

Podle statistik Central Group je nyní v Praze v přípravě už 123 tisíc bytů v celkem 761 projektech. Více než 30 tisíc z nich připravuje Central Group. Nejvíce bytů má v zásobě Praha 9, po ní Praha 5 a Praha 4. V těchto třech obvodech je soustředěna více než polovina všech nově plánovaných bytů v hlavním městě.

Letos se povolilo o 40 procent méně bytů než před rokem

Praha potřebuje povolovat a stavět alespoň 10 tisíc nových bytů ročně, aby se mohla rozvíjet. Kvůli komplikovaným schvalovacím procesům se je ale nedaří v dostatečném množství dostávat na trh. Od ledna do dubna stavební úřady v Praze povolily 1.111 nových bytů v bytových domech. To je o 40 procent méně než za stejné období loni. Podprůměrný byl i celý loňský rok, kdy se v Praze v bytových domech povolilo jen 3.246 bytů. Pokud by nadále pokračovalo toto tempo, za celý rok 2021 stavební úřady pustí jen kolem 3.300 bytů. Tedy jen třetinu nutného počtu.

Dostupnost bydlení mohou pomoci řešit brownfieldy

Cest, jak odblokovat rozvoj Prahy, zastavit růst cen a zlepšit dostupnost bydlení, je přitom řada. Vedle rychlejšího povolování je jednou z nich výstavba na brownfieldech. Téměř 2/3 připravovaných bytů v hlavním městě (téměř 80 tisíc) připadá na projekty plánované na místech starých průmyslových areálů. Vyrůst by na nich mohlo bydlení pro několik stovek tisíc lidí.

„Důvodů pro zaměření výstavby na brownfieldy je mnoho. Ačkoli pro investory je na nich nákladnější stavět než na zelené louce, pro město je výstavba výhodnější. Je zde již hotová infrastruktura a často jde o velmi atraktivní lokality v blízkosti centra. Podle studií IPR je člověk žijící v centru pro město až 13x levnější než člověk žijící na okraji. Přeměna zanedbaných částí města na nové čtvrti s obchody, službami a parky je pro rozvoj Prahy nezbytná,“ podotýká Kunovský.

Nové vedení Prahy si důležitost brownfieldů uvědomuje a po dlouhé době příprav a povolování se proto již několik velkých průmyslových ploch začíná měnit na nové čtvrti a další se dostávají do finální fáze schvalování. K největším projektům patří proměna opuštěného nákladového nádraží v Praze 3, kde Central Group v květnu zahájil prodej Parkové čtvrti. Následovat budou ještě letos další dva velké projekty na brownfieldech – Tesla Hloubětín v Praze 9 a Park Kavčí Hory v Praze 4.

Celkem Central Group v Praze vlastní 1,5 milionů metrů čtverečních pozemků a brownfieldů a připravuje na nich čtvrtinu všech plánovaných nových bytů v hlavním městě.

Zdroj informací

CENTRAL GROUP a.s.

Datum

23. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4114 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál