Martin Gürtler: Ceny v německém výrobním sektoru pokračují v rychlém růstu

Martin Gürtler: Ceny v německém výrobním sektoru pokračují v rychlém růstu

Dnešek bude na finančních trzích pravděpodobně ve znamení poklidného obchodování bez významných ekonomických stimulů. Kalendář dnes zveřejňovaných dat totiž obsahuje pouze údaje spíše druhořadého charakteru, které nemají sílu trhem zahýbat. Zveřejněn bude květnový vývoj cen průmyslových výrobců v Německu. Ty podle tržního konsensu vzrostly meziročně o 6,4 % po předchozích 5,2 %. Významný vliv zde měla i nadále vyšší cena ropy, působily však pravděpodobně také vyšší ceny dalších surovin a vybraných výrobních komponent. Region nabídne pouze polská data z trhu práce za květen.

Růst cen průmyslových výrobců v Německu zrychlí nad 6 %

Dnešní kalendář je téměř prázdný a těch málo položek, které obsahuje, rozhodně nemají sílu děním na finančních trzích zahýbat. V Německu zveřejní květnový vývoj cen průmyslových výrobců. Jejich meziroční růst podle tržního konsensu zrychlil z 5,2 % na 6,4 %. Za rychlým růstem cen ve výrobním sektoru stála z velké části i nadále vyšší cena ropy na světových trzích, vliv však pravděpodobně měly i rostoucí ceny dalších surovin a vybraných vstupů do výroby.

V regionu dnešek nabídne pouze květnová data z polského trhu práce. Meziroční růst tamní průměrné mzdy by měl mírně zrychlit z 9,9 % na 10,4 %. Výrazná dynamika polských mezd je významně ovlivněna nízkou srovnávací základnou, když loni krátce po vypuknutí pandemie došlo k jejímu razantnímu snížení. V dalších měsících již bude tento vliv slábnout a růstové tempo by se tak mělo začít pomalu vracet k obvyklým hodnotám. Stejné je to i v případě vývoje polské zaměstnanosti. I zde se zejména vlivem nízké srovnávací základny čeká zrychlení jejího meziročního růstu z 0,9 % na 2,5 %.

Americký Fed poskytl silný impuls pro finanční trhy

Globální finanční trhy včera vstřebávaly především zasedání amerického Fedu z předchozího dne. To překvapilo v prvé řadě tím, že členové FOMC výboru nyní očekávají v průměru dvě zvýšení úrokových sazeb v roce 2023, zatímco ještě v březnu předpokládali jejich pokračující stabilitu na současných úrovních až do konce zmíněného roku. Ještě více jestřábím dojmem pak působí skutečnost, že 7 z 18 členů FOMC výboru očekává první zvýšení úrokových sazeb před koncem roku 2022. Naše prognóza předpokládá dvojí zvýšení amerických úrokových sazeb v druhé polovině roku 2023. S postupným přibližováním okamžiku prvního zvýšení sazeb se blíží i chvíle, kdy Fed začne snižovat objem nákupů aktiv. První zmínky o plánu na snižování množství nakupovaných aktiv bychom mohli od představitelů Fedu slýchat již v průběhu léta a jeho oficiální ohlášení čekáme na podzim. K samotným nižším nákupů by pak mělo docházet od počátku roku 2022.

Na jestřábí zprávy z americké centrální banky reagovaly dolarové úrokové sazby poměrně silným nárůstem. To byl samozřejmě významný impuls i pro samotný americký dolar, který vůči euru posílil ze zhruba 1,211 USD/EUR před středečním jednáním Fedu na včerejších přibližně 1,194 USD/EUR, tedy o necelé 1,5 %. Již v minulosti jsme viděli, že akciový trh je na jakékoliv indikace možného snížení podpory ze strany Fedu citlivý a nepřekvapí tak, že ztrácel (index S&P 500 během středečního obchodování klesl o zhruba půl procenta, včera již pouze stagnoval).

Na regionálním trhu včera dominovaly výše zmíněné globální události a ve vleku oslabujícího eura ztrácela jak česká koruna, tak i maďarský forint a polský zlotý. Kurz naší měny se dostal mírně nad 25,50 za euro. Zpět k silnější hodnotám by koruně mohlo pomoci blížící se jednání bankovní rady ČNB, které se koná příští středu. Převážná část finančního trhu a také většina analytiků po jestřábích vyjádřeních tuzemských centrálních bankéřů z posledních dnů očekává, že centrální banka za týden úrokové sazby zvýší. Zajímavé zcela jistě budou také možné indikace toho, jak by se úrokové sazby měly vyvíjet v dalších měsících.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

18. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2707 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál