Klára Dostálová: Nemocnicím přidáme 5,5 miliardy korun na dofinancování projektů REACT-EU

Klára Dostálová: Nemocnicím přidáme 5,5 miliardy korun na dofinancování projektů REACT-EU

Vláda dnes řešila se zástupci Asociace krajů dofinancování všech projektů programu REACT-EU ve výzvě zaměřené na rozvoj páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče.

„Jednání bylo velmi konstruktivní. Podařilo se nám najít s hejtmany společné řešení, které umožní financovat maximum projektů, jež splní 23 nastavených kritérií. Kolik jich bude a jaká je finální požadovaná suma není v tuto chvíli jasné, protože projekty budou kompletně vyhodnocené v polovině července,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Vláda si zároveň s hejtmany potvrdila, že do této výzvy číslo 98 bude převedena celá podzimní tranše prostředků ve výši 5,5 miliardy, což umožní financovat dalších 33 projektů.

V této výzvě podali žadatelé 125 žádostí o podporu za 20,7 mld. korun. Po krátké době hodnocení jde však už jen o 113 projektů za 18,762 miliardy korun. Celková alokace této výzvy ale činí 7,982 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že hejtmani odmítli řešení, aby se kraje podílely na projektech kofinancováním ve výši 5 až 15 procent nebo žadatelé snížili finanční náročnost projektů, což samy kraje na prvním jednání navrhly budou na financování zdravotnických zařízení použity 3,5 miliardy korun z výzvy číslo 99, kde byla celková alokace zhruba 5,5 miliardy korun. Ta měla být vyhlášena 15. června a jejím cílem byl rozvoj a zvýšení odolnosti poskytovatelů péče o zvláště ohrožené pacienty.

Vyhlášení této výzvy číslo 99 se odsune na konec června, protože bude nutné upravit její parametry. Péče o onkologické, kardiologické a obézní pacienty bude ale i nadále ve výzvě akcentována. „Zahájíme také jednání s Evropskou komisí, aby mohly být převedeny některé prostředky z výzev na sociální nízkoenergetické projekty, o které nebude zájem, na projekty následné péče z výzvy číslo 99, aby připravené projekty nepřišly vniveč,“ dodala ministryně. Společným návrhem Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva zdravotnictví také je, aby se už v této výzvě všichni žadatelé včetně krajů na financování projektů podíleli a zmírnili tak dopad přesunu prostředků. Zároveň by tak žadatelé přihlásily projekty, které jsou opravdu smysluplné a potřebné. Nevznikl by tak velký převis poptávky jako u výzvy číslo 98.

Výzvy číslo 100 a 102 na podporu laboratoří a hygienických stanic budou vyhlášeny podle plánu.

Zdroj informací

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Datum

14. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2226 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál