Michal Brožka: Inflace brzdí díky zlevnění potravin

Michal Brožka: Inflace brzdí díky zlevnění potravin

Inflace v květnu navzdory očekávání přibrzdila a v meziročním vyjádření se vrátila zpět na prognózu ČNB. Hlavním důvodem zpomalení inflace byl pokles cen potravin. Ceny služeb naopak po rozvolnění protiepidemických opatření vzrostly a jádrová inflace meziměsíčně mírně zrychlila. Navzdory pomalejší celkové inflaci spekulace na brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB pravděpodobně významněji neklesnou.

Zatímco v dubnu inflace překvapila vyšším údajem, v květnu tomu bylo naopak. Spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,2 % a meziroční inflace se tak snížila na 2,9 % z předchozího tempa 3,1 %. Trh počítal s inflací 3,1 %, náš odhad činil 3,2 %. Zatímco v dubnu inflace předběhla i prognózu ČNB, v květnu se vrátila zpět na centrální bankou prognózovaných 2,9 %.

V souladu s očekáváním byla inflace navyšována vyššími cenami u čerpacích stanic, nicméně oproti předchozím měsícům už bylo tentokrát meziměsíční zdražení slabší, lehce nad 1 %. Co naopak inflaci oproti odhadům snížilo, byl pokles cen potravin. V souhrnu tak dle naší předběžné kalkulace mírně zrychlil meziměsíční růst jádrových cen na 0,4 % z předchozího tempa 0,3 % (sezónně očištěno). Tomu by odpovídalo zpomalení meziroční jádrové inflace na 3,1 % z předchozích 3,4 %.

Zatímco ceny zboží se v průměru meziměsíčně nezměnily, ceny služeb vzrostly o 0,5 %. Takový vývoj je pravděpodobně odrazem květnového rozvolňování protipandemických opatření právě v sektoru služeb. V meziročním vyjádření rostou ceny zboží v průměru o 2,7 % a ceny služeb o 3,1 %.

V meziročním srovnání jsou stále největším tahounem inflace ceny dopravy související především s dražšími pohonnými hmotami a dále alkoholické nápoje a tabák. Kdybychom z inflace odečetli příspěvek těchto položek, činila by inflace pouhé 1 %.

V naší prognóze počítáme s tím, že v případě meziměsíční dynamiky se inflace nachází na svém vrcholu v období května až července. Snížení cen potravin může způsobit, že už jsme za tímto vrcholem. Meziroční míra inflace by se tak mohla v nejbližších měsících ještě snížit. Nicméně nejistota ohledně dalšího vývoje cen služeb je stále velmi vysoká.

Koruna v reakci na nižší inflaci oslabila o cca 6 haléřů k úrovni 25,45 CZK/EUR. Ačkoliv inflace za květen překvapila směrem dolů a vrátila se na prognózu ČNB, bylo to do značné míry díky snížení cen potravin. Naopak vyšší růst cen služeb a potažmo vysoká jádrová inflace může být pro ČNB stále argumentem pro úvahy o zvýšení úrokových sazeb na červnovém zasedání. Klíčové pro rozhodnutí o nastavení měnové politiky bude nyní vnímání epidemických rizik jednotlivými členy bankovní rady. Z jejich posledního vyjádření ale vnímáme silný pokles vnímaného rizika a peněžní trh tak pravděpodobně bude i dál počítat se zvýšením úrokových sazeb spíše již na zasedání na konci června.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

10. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2099 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál