František Táborský: Tuzemské spotřebitelské ceny pokračují v růstu

František Táborský: Tuzemské spotřebitelské ceny pokračují v růstu

První polovina týdne byla ve znamení příprav na dnešní den. Evropská centrální banka potvrdí svůj holubičí tón a spokojenost se současným nastavením měnové politiky. Nová prognóza ukáže silnější ekonomiku, ale inflaci stále pod cílem. Květnová inflace v USA ukáže pomalejší meziměsíční růst, meziročně však vyskočí na 4,7 %. Růst meziročního tempa zopakuje i tuzemská inflace, která podle nás v těchto měsících dosáhne svého vrcholu. Koruna se tak po třech týdnech stagnace může dočkat impulsu k výraznějšímu pohybu.

Americká inflace vyskočí na 4,7 %

Událostí týdne je bez pochyby dnešní zasedání ECB. Podle nás se však opět především vyšle holubičí signál, že o utahování měnové politiky prozatím nemůže být řeč. I přesto, že míra rizik se snižuje a nová prognóza centrální banky pravděpodobně ukáže rychlejší růst ekonomiky, inflace v jejím výhledu podle nás zůstane i nadále pod dvěma procenty. Zároveň očekáváme, že ECB vyšle jasný signál, že ani v létě ještě nepřijde čas diskutovat nějaké změny v měnové politice. Ten podle nás přijde na podzim a s prvními změnami v nastavení měnové politiky lze počítat až v závěru roku. Do té doby zůstanou nákupy finančních aktiv beze změny.

V květnu došlo v tuzemsku k dalšímu rozvolnění opatření, a to i ve službách, což může mít na vývoj cenové hladiny významný dopad. Již duben přinesl meziměsíční zdražení o 0,5 %, zatímco trh počítal s 0,2 %. V květnu počítáme jen s menším zdražením u čerpacích stanic a podobným zvýšením cen potravin. Drobnější nárůst cen by mohl být pozorován v případě tabáku a alkoholu. Klíčovou otázkou je ovšem vývoj jádrové inflace, která odráží vývoj položek většiny spotřebitelského koše, zejména služeb, kde anekdotická evidence ukazuje na zdražení poté, co služby jako například restaurace a kadeřnictví znovu otevřely. Do určité míry je možné tento efekt srovnávat s předchozími rozvolněními, ale nejistota odhadovaného vývoje je vysoká. Počítáme s tím, že jádrové ceny v květnu meziměsíčně vzrostly o 0,5 % a meziroční jádrová inflace zpomalila k 3,2 % z předchozího tempa 3,4 %. Pro celkovou inflaci by to znamenalo další mírné zrychlení na 3,2 % z předchozích 3,1 %. Domníváme se, že v případě meziměsíční dynamiky se inflace bude nacházet na svém vrcholu v období května až července.

Americká inflace v dubnu překvapivě vyskočila meziměsíčně o 0,8 %. Pro květen očekáváme opětovné zpomalení na 0,3 %. Do hry však vstupuje nižší srovnávací základna z minulého roku, která pomůže meziročnímu tempu z aktuálních 4,2 % na 4,7 %. Dubnové zvýšení cen by se nemělo již opakovat a naopak věříme, že další měsíce budou díky tomuto překvapení slabší, než by odpovídalo tradičnímu sezónnímu pohybu. S tím by mělo přijít i zpomalení meziročního tempa zpět pod 4% hranici.

Koruna marně hledá impuls k dalšímu posílení

I středeční obchodování na finančních trzích se neslo v poklidném duchu a vyčkávání na dnešní zasedání ECB a inflační data z USA. Přípravy trhu na tyto události reflektoval i desetiletý výnos amerických státních dluhopisů, který poprvé od začátku května poklesl pod 1,5 %. Akciové trhy nabídly pouze smíšený obrázek bez významného pohybu, a to stejné lze říct i o devizovém trhu.

Na tuzemském trhu stála alespoň za pozornost první červnová aukce státních dluhopisů, která ukázala pokles zájmu investorů oproti rekordním předchozím měsícům. Důvodem však může být neatraktivní nabídka či příchod letní nízké aktivity na finanční trhy. Letní nálada převládá i na korunovém trhu. CZKEUR se druhý den v řadě marně snaží udržet pod úrovní 25,40, nicméně pro výraznější pohyb ji schází stimuly z ekonomiky. Zlomovým by mohlo být dnešní zveřejnění domácí inflace či vyjádření některého člena bankovní rady před začátkem mediální karantény červnového zasedání ČNB.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

10. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2144 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál