Michal Brožka: Lidé se pomalu vrací do obchodů

Michal Brožka: Lidé se pomalu vrací do obchodů

Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v dubnu oproti březnu vzrostly o 0,8 %. S ohledem na to, že už v dubnu došlo k rozvolnění opatření proti šíření pandemie, je to spíše slabší údaj. My jsme počítali s meziměsíčním růstem o více než 3 %. Jedná se o zklamání v rámci všech odhadů. Meziroční růst dosáhl sice díky nižší srovnávací základně na první pohled slušného růstu 7,5 %, ale i to bylo pod všemi odhady, které v průměru ukazovaly 10,5 %. Jedním dechem je ale třeba připomenout, že nejistota těchto údajů je stále velmi vysoká a není dobré dělat silné závěry. Je možné, že obnovení spotřeby domácností po uvolnění restrikcí nebude až tak rychlé, stejně jako je možné, že to domácnosti budou dohánět v dalších měsících, kdy rozvolňování nabralo na obrátkách. O vysoké nejistotě dat také svědčí silná revize předchozích údajů, když za březen nově Statistický úřad ukazuje meziroční růst o 9,2 %, zatímco původně uváděl ke zklamání většiny analytiků jen 6,6 %.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly meziročně o 14,0 %, naopak za potraviny klesly o 1,3 %. V dubnovém rozvolnění se také projevil růst tržeb za pohonné hmoty a to o 13,1 %.

Co naopak v dubnu nezklamalo byly prodeje aut, které meziměsíčně povyrostly o 2,0 % a meziročně o spektakulárních 67,1 %, což dokonce přebilo náš odhad 63 %. Zde samozřejmě silně působí efekt mizivých prodejů aut v loňském dubnu.

Celkové maloobchodní tržby se zahrnutím prodejů a oprav motorových vozidel dosáhly v dubnu meziročního růstu 21,0 %, když se čekal výsledek poblíž 25,0 %.

Vzhledem k vysokému tempu rozvolňování epidemických opatření lze očekávat silnou expanzi maloobchodních tržeb i v nejbližších měsících. Kromě samotného rozvolňování opatření tomu nasvědčuje i růst spotřebitelské důvěry. Již v květnu by tak úroveň maloobchodních prodejů (bez prodeje aut) mohla být vyšší než před pandemií. Naše dubnová prognóza pro letošek počítala s růstem maloobchodu bez zahrnutí prodeje aut kolem 1 %, ale rychlost odstraňování protipandemických opatření ukazuje, že by to mohlo být spíše o procento či dvě výš.

Z hlediska koruny jde spíše o neutrální údaje. Větší roli sehraje zveřejnění vývoje inflace za květen tento čtvrtek.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

8. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1865 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál