Jana Steckerová: Koruna se pod hladinou 25,40 CZK/EUR neudržela

Jana Steckerová: Koruna se pod hladinou 25,40 CZK/EUR neudržela

Finální čísla HDP eurozóny za Q1 21 přinesla vzestupnou revizi o 30 bb na -0,30 % q/q tak, jak jsme očekávali. Důvodem byla lepší výkonnost italské a irské ekonomiky (Irsko mezičtvrtletně přidalo silných 7,2 %). V souladu s našimi očekáváními dopadla i struktura. Spotřeba domácností mezikvartálně propadla o 2,3 % a z HDP ukrojila více než jeden procentní bod. Investice se udržely lehce nad nulou, spotřeba vlády pak stagnovala. Dobře dopadl i dnes zveřejněný ZEW index. Ten se v hodnocení současné situace vyhoupl na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Složka očekávání pro následujícího půl roku ale za odhady mírně zaostala. Společná evropská měna z poměrně dobrých dat však nic nevytěžila. Ve srovnání s předchozím dnem naopak skončila o 0,1 % slabší (na 1,218 USD/EUR).

Koruna se opět dostala těsně pod 25,40 CZK/EUR, což je nejsilnější hodnota od počátku loňského března. Zde se ale neudržela a v závěru obchodního dne se vrátila zpět nad tuto úroveň. K dalšímu posilování jí zatím ale chybí silnější impulzy. Ty by mohla přinést čtvrteční inflace. Pokud ale ani ta korunu z letní letargie nevyvede, čeká nás zřejmě obchodování kolem současných úrovní i v následujících dnech. Z domácích dat dnes byly zveřejněny maloobchodní tržby. Ty po očištění o prodeje aut v dubnu oproti březnu vzrostly o 0,8 %. S ohledem na to, že už v dubnu došlo k rozvolnění opatření proti šíření pandemie, je to spíše slabší údaj.

Bez výrazných pohybů se dnes obešel i polský zlotý, který se obchodoval kolem úrovně 4,465 PLN/EUR. Maďarský forint pak ztratil 0,4 % a posunul se na 348,2 HUF/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3202 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál