Jana Steckerová: Diskuzi kolem omezování nákupů aktiv označí ECB ve čtvrtek za předčasnou

Jana Steckerová: Diskuzi kolem omezování nákupů aktiv označí ECB ve čtvrtek za předčasnou

K jednacímu stolu ve čtvrtek zasedne Evropská centrální banka. Diskuze se bude točit kolem pandemického programu nákupu aktiv (PEPP) a vyhodnocení jeho dosavadní účinnosti. Vzhledem ke stávající míře nejistoty předpokládáme, že se ECB jakýmkoli náznakům o počátku omezování nákupů aktiv bude chtít vyhnout. Pandemický program tak poběží do září ve stávající výši. S jeho ukončováním ECB nebude podle našeho názoru chtít začít dříve nežli Fed. Tedy na začátku příštího roku. I pak ale předpokládáme, že konec programu bude ještě vyhlazován navýšením nákupů aktiv v rámci programu APP a prodloužením TLTRO4, a to do poloviny příštího roku. S postupujícím oživením ve druhé polovině letošního roku však bude diskuze kolem konce pandemického programu sílit, což bude vytvářet prostor pro růst evropských výnosů a potažmo i těch českých. Na své by si v tom případě měla přijít i česká koruna.

ECB bude na čtvrtečním zasedání diskutovat i novou makroekonomickou prognózu. Ve srovnání s březnovou se rizika posunula jednoznačně směrem dolů. Nový odhad by tak mohl přinést mírně vyšší růst HDP i inflaci pro letošní rok. Míra nejistoty však zůstává vysoká, a tak se ECB jakýmkoli náznakům ohledně možného omezování nákupu aktiv bude snažit vyhnout. Přestože vakcinace postupuje úspěšně a dochází k ekonomickému oživení, není zatím zcela jasné, jak se bude ekonomika vyvíjet po skončení vládní pomoci. V Německu i Španělsku totiž v posledních měsících výrazně roste počet insolvencí na straně korporátních podniků, přičemž čerpání úvěrů v tomto segmentu také významně pokleslo.

ECB bude také muset vyhodnotit, zda stávající objem nákupů aktiv v rámci pandemického programu stále zajišťuje udržování výhodných podmínek na finančním trhu. S tímto čtvrtletním hodnocením a případnými úpravami objemů nákupů si na sebe ECB podle našeho názoru upletla zbytečný bič. Program sám o sobě poskytuje dostatečnou flexibilitu a potřeba nižších nákupů se tak mohla přirozeně svézt s menší letní aktivitou na trhu. ECB hodnotila pandemický program naposledy v březnu, kdy se vyjádřila, že bude nakupovat více, aby zabránila nežádoucímu růstu výnosů. Pokud by nyní chtěla nakupovat méně, bude pro ni komunikační výzvou, aby toto oznámení trh nevnímal jako počátek taperingu neboli omezování nákupů aktiv. Předpokládáme tak, že ECB ve stávajících objemech nákupů bude raději pokračovat až do září, což je také první možný termín, kdy by se k omezování nákupů aktiv mohla začít vyjadřovat. V té době by totiž již měla mít k dispozici výsledky strategické revize svých nástrojů. Finální rozhodnutí však očekáváme až na prosincovém zasedání.

Celkově předpokládáme, že ECB nezačne program nákupů aktiv razantněji omezovat dříve, než k takovémuto kroku přistoupí Fed (u toho očekáváme na začátku příštího roku snižování tempa o 20 mld. USD měsíčně). S postupující vakcinací, vyšším hospodářským růstem v H2 21 i inflací oscilující kolem dvou procent však bude diskuze o ukončení pandemického programu sílit. To otevře další prostor pro růst evropských výnosů a potažmo i těch českých. Na silnější úrovně by se s tímto vývojem měla svézt i česká koruna.

ECB pandemický program ukončí podle našeho názoru v březnu příštího roku tak, jak je zatím plánováno. Aby zajistila hladký přechod, navýší zároveň stávající program nákupů aktiv APP. Ten v současné době běží v objemu 20 mld. EUR měsíčně. Předpokládáme tedy, že v Q2 22 bude program APP navýšen na 50 mld. EUR měsíčně, v Q3 opět snížen, a to na 30 mld. EUR měsíčně a na 15 mld. EUR v závěrečném čtvrtletí příštího roku. Zároveň předpokládáme, že program TLTRO4 bude prodloužen do poloviny roku 2022. Ukončení programu APP jsme pak posunuli na červen 2023 místo původního března 2024. V nedohlednu zatím zůstává zvyšování úrokových sazeb. To zřejmě nenastane dříve než v roce 2024. Diskuze o omezování nákupů aktiv však může přinést řadu zajímavých příležitostí, jak jsme diskutovali v našem reportu: Co přinese omezování nákupů aktiv aneb nakupujte fámy, prodávejte jistotu.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.332 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál