Michaela Tomášková: Akutní nedostatek materiálů, lidí a nových bytů může vést k dalšímu růstu cen bydlení

Michaela Tomášková: Akutní nedostatek materiálů, lidí a nových bytů může vést k dalšímu růstu cen bydlení

Od ledna do dubna stavební úřady v Praze povolily 1.111 nových bytů v bytových domech. To je o 40 procent méně než za stejné období loni. Podprůměrný byl i celý loňský rok. Trh vysychá. Ale nejen kvůli chybějícím povolením. Stále větším problémem je akutní nedostatek stavebních materiálů i kvalifikovaných pracovníků.

Pandemie celosvětově utlumila výrobu a trh teď pociťuje důsledky. Chybí dřevo, plasty, kovy i izolační materiály. Doby, kdy byly stavební materiály skladem, jsou pryč. Na dodání se místo týdnů čeká měsíce. Ceny materiálů prudce rostou a podle odhadů tomu tak bude celý rok 2021.

V posledním půl roce podle průzkumu Svazu průmyslu a obchodu ČR zaznamenalo zvýšení cen surovin k výrobě 91 procent firem. Polovina podniků už zdražila výrobky a 30 procent dalších to plánuje, pokud se situace rychle nezmění. Podle průzkumu se navíc 44 procent oslovených firem potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků.

Málo nově povolených bytů, velká poptávka po bydlení v době nejistoty a levných hypoték, nedostatek pracovníků a rostoucí ceny materiálů. To může, a zřejmě i bude, dál zvyšovat ceny nemovitostí.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

7. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.145 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál