Martin Gürtler: Vypadá to, že na finančních trzích začaly prázdniny o měsíc dříve

Martin Gürtler: Vypadá to, že na finančních trzích začaly prázdniny o měsíc dříve

Podle dění na finančních trzích v tomto týdnu to vypadá, že letní prázdniny začaly o měsíc dříve. Pozorovat jsme totiž mohli velmi nízkou obchodní aktivitu. V USA a Velké Británii se v pondělí dokonce neobchodovalo vůbec, když v těchto zemích slavili státní svátek. Euro vůči dolaru v průběhu týdne ztratilo necelé jedno procento a klesaly i akciové trhy, ten americký o zhruba půl procenta.

Zveřejněná data o tuzemském HDP, náladě v průmyslu a průměrné mzdě nechala korunu chladnou a v jejím vývoji se odrážel zejména právě zmíněný pohyb eura k dolaru a ta tak ve výsledku za celý týden oproti euru nepatrně oslabila. Domácí indikátory vysílaly smíšené signály. Zatímco zpřesněný odhad HDP potvrdil nad očekávání dobrý výkon ekonomiky v prvním čtvrtletí a květnové PMI překonalo veškeré odhady, tak růst průměrné mzdy naopak za odhady zaostal.

Z globálního úhlu pohledu byl tento týden sledován především úterní první odhad květnové inflace v eurozóně a dnes zveřejněné statistiky z amerického trhu práce. Evropská inflace vzrostla v souladu s očekáváními z 1,6 % na 2,0 % a poprvé od konce roku 2018 dosáhla cíle ECB. Poblíž dvou procent by se podle nás měla inflace v eurozóně pohybovat po celý letošní rok, v roce příštím by však už měla klesnout zpět k jednomu procentu. Květnový počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru USA opět zklamal, nicméně méně než v dubnu. Nových pracovních míst vzniklo 559 tis., zatímco trh jich čekal o zhruba 120 tis více. Míra americké nezaměstnanosti klesla z 6,1 % na 5,8 %. Dolar se v reakci na americká čísla posunul ke slabším hodnotám.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

4. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4318 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál