Bohumil Trampota: Kofola: Výsledky lehce nad odhady, potvrzený cíl, výhled na silné letní měsíce

Bohumil Trampota: Kofola: Výsledky lehce nad odhady, potvrzený cíl, výhled na silné letní měsíce

Kofola reportovala včera po zavření trhu kvartální čísla za Q1 21. Celé první čtvrtletí bylo negativně ovlivněno restrikcemi, které zasáhly zejména Gastro segment a řetězec UGO, zatímco vloni to byl až samotný konec kvartálu. Dosažené výsledky jsou nicméně nad tržním konsensem i naším očekáváním. Kofola potvrdila celoroční cíle.

Výsledky hospodaření: Kofola dosáhla v prvním čtvrtletí celkových tržeb 1 155 mil. CZK, což představuje meziroční pokles o 10,4 %. Tato čísla již zahrnují loňské akvizice Ondrášovky a Korunní. Bez těchto akvizic by byl vykázán pokles o 19,0 % y/y. Rozhodujícím sektorem, který přispěl do tržeb nejvíce, je ČeskoSlovensko (836 mil. CZK, -6,4 % y/y). Na výnosech podílí více než 72 %. Adriatický region dodal do tržeb 18 % a Fresh&Herbs 10 %. Všechny tři sektory meziročně klesly (-6,4 %, -8,3 %, -34,3 %). Co se týká nákladů, tak ty provozní klesly o 16,6 % y/y. Nižší jsou zejména personální, marketingové a administrativní náklady. EBITDA činila 91 mil. CZK(-23,4 % y/y). Marže klesla o 1,3 pb na 7,9 %. Čistá ztráta dosáhla 106 mil. CZKproti -3,9 mil. CZK za stejné období loňského roku. Za velkým rozdílem jsou skutečnosti uvedené výše a zisk z FX, který byl vloni +66,3 mil. CZK.

Zadluženost je 4,1x proti 3,7x (čistý dluh / EBITDA) na konci roku 2020.

Projekce vedení Kofoly pro tento rok jsou beze změny. EBITDA by měla dosáhnout 1,03-1,15 mil. CZK(náš odhad 1,035 mil. CZK). Výsledek za Q1 21 tvoří 7,9-8,8 % celoročního cíle (loni 11,7 %). Připomínáme, že začátek roku je ze sezónního hlediska nejslabšía má tedy na celoroční výsledky nejmenší vliv. Pozitivní je ale výhled na další měsíce. Kofola uvedla, že tržby v dubnu vzrostly meziročně o 11 % a v květnu o 23 %.Navíc nyní dochází k rozvolňování a čekají nás silné letní měsíce, které by mohly slabýzačátek roku aspoň částečně kompenzovat.

Dividendová politikabude aktualizována na valné hromadě, která se bude konat ve Q3 21. To již bylo avizováno a není to překvapení. Podle stávající dividendové politiky by měla Kofola vyplácet minimálně 60 % čistého zisku. Většinou vyplácela více, nicméně uvidíme, jak se na situaci podepíše krizové období a také vyšší zadlužení.

Potenciální dopad na předpovědi, cílovou cenu a doporučení: Kofola zveřejnila výsledky, které jsou mírně nad našimi očekáváními, ale absolutní rozdíl je malý. Naše projekce pro tento rok jsou v rámci očekávání samotné Kofoly. Ponecháváme naše doporučení a cílovou cenu beze změny.

Očekávané události: Další informace budou zveřejněny na konferenčním hovoru, který se koná ve čtvrtek 3. června v 9:30 hod CET.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

2. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2464 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál