Michal Brožka: Výrobní aktivita v ČR roste na rekord

Michal Brožka: Výrobní aktivita v ČR roste na rekord

Index nákupních manažerů v květnu vzrostl na nový historický rekord 61,8 bodu. Výrobní aktivita se tak více přiblížila protějškům v eurozóně, kde index dosahuje ještě výš. K růstu přispělo zvýšení objemu výroby i zakázek. Na druhou stranu je index stále nadhodnocován nedokončenou výrobou v důsledku opožděných subdodávek. Výkon dodavatelů se dle zprávy PMI zhoršil do největší míry v historii průzkumu vzhledem k výrazné nedostupnosti surovin a problémům v dopravě. Tento vývoj vede k růstu cen vstupů, jejichž tempo je nejrychlejší od počátku průzkumu v roce 2001. Zvýšení nákladů bylo podle zprávy PMI prozatím výrazně vyšší než v případě cen účtovaných zákazníkům.

Výrobní sektor expanduje, ale je brzděn nedostatkem komponent potřebných při výrobě a v některých případech chybějícími pracovníky. Jejich nábor v květnu údajně rapidně vzrostl, což svědčí o rostoucí důvěře v ekonomiku. O té napovídá také navyšování zásob surovin potřebných k výrobě. Vyhlídky na výrobu v horizontu jednoho roku se zvýšily a jsou nejoptimističtější za poslední čtyři měsíce.

Budoucí vývoj je samozřejmě stále velmi nejistý, nicméně letošní výkon průmyslu by s ohledem na dosavadní vývoj a ústup epidemie mohl dosáhnout cca 11 %. Naše dubnová prognóza indikovala zhruba 9 %, nicméně vývoj ekonomiky i pandemie je od té doby příznivější. Index PMI i dnes zveřejněná data o HDP za první čtvrtletí ukazují šanci na příznivější ekonomický vývoj v letošním roce.

Česká koruna po zveřejnění dat mírně posílila, ale to bylo spíše způsobeno globálními vlivy.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

1. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3036 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál